Portfoliotyöskentelyn hyödyt ja haasteet musiikin opiskelussa ja arvioinnissa : Tapaustutkimus portfoliotyöskentelyn käytöstä osana musiikinopetusta - Silfvenius, Ella (My University, 2023)
Digitaaliset portfoliot ovat kasvattaneet suosiotaan jo vuosikymmenten ajan, ja maailmanlaajuisen COVID-19-pandemian aikana ja sen jälkeen digitaalista portfoliotyöskentelyä on hyödynnetty opiskelumaailmassa alakouluista korkeakouluihin enenevissä määrin. Tämän tutkimuksen tavoitteena olikin selvittää, mitä hyötyjä ja haasteita portfoliotyöskentelyn käyttöön liittyy osana musiikinopetusta. Tutkimusaineisto koostui haastattelu-, havainnointi- ja kyselyaineistosta. Haastatteluun osallistui yksi varsinaissuomalainen musiikinopettaja, ja haastattelu oli puolistrukturoitu teemahaastattelu. Kyselyyn vastasi haastatellun musiikinopettajan musiikinryhmä, johon kuului 23 kuudesluokkalaista oppilasta. Lisäksi tutkimukseen sisältyi kaksi havainnointikertaa kyseisen musiikinopettajan musiikintunneilla. Tutkimuksen tuloksista selvisi, että portfoliotyöskentely samanaikaisesti helpottaa opettajan työtä, mutta myös lisää työmäärää. Portfoliotyöskentely tuo myös näkyväksi oppilaan osaamisen sekä opettajalle että oppilaalle itselleen, näin myös arvioinnista tulee oikeudenmukaisempaa, kun oppimisesta jää konkreettinen jälki. Tuloksista kävi myös ilmi, että portfoliotyöskentely itsessään ei lisää oppilaiden motivoituneisuutta musiikin opiskelua kohtaan, sillä oppilaiden joukkoon mahtuu aina niitä, joita opiskelu ei kiinnosta, ja jotka suorittavat vain vähimmäisvaatimuksen. Tuloksista selvisi kuitenkin, että moni oppilaista motivoitui portfoliotyöskentelystä ja valitsisi sen perinteisen soitto- tai laulukokeen sijaan musiikin arviointimenetelmäksi. Tutkimuksesta saatujen tulosten perusteella portfoliotyöskentelyllä voidaan todeta olevan sekä hyötyjä että haasteita musiikin opiskeluun ja arviointiin liittyen. Tuloksia on mahdollista hyödyntää musiikinopetuksen suunnittelussa ja kehittämisessä, ja erityisesti arvioinnin osalta on syytä ottaa huomioon ja tarkasteluun portfoliotyöskentelyyn liittyvät hyödyt sekä haasteet. Mielenkiintoinen jatkotutkimus voisi olla saman tutkimuksen teettäminen useammalle musiikinryhmälle ja saatujen tulosten vertailu. Myös haastattelussa esiin nousseesta opettajan työmäärän lisääntymisestä saisi jalostettua mielenkiintoisen tutkimuksen opettajien työssäjaksamisesta.
Keywords: portfoliotyöskentely, musiikinopetus, tieto- ja viestintäteknologia, oppimismotivaatio