Uskontojen ja kulttuurien vuosikello : Psykologinen turvallisuus osana monikulttuurista työelämää - Virta, Adele (My University, 2025)
Tässä pro gradu -tutkielmassa käsitellään suomalaisen työelämän monikulttuurisuutta erilaisten uskonnollisten ja kulttuuristen juhlien avulla. Uskonnollisista ja kulttuurisista juhlista muodostetaan kuvaaja, jota arvioidaan psykologisen turvallisuuden teorian valossa. Tavoitteena on selvittää, voisiko vuosikello edistää psykologista turvallisuutta työelämässä. Tutkielmassa kootaan aineisto haastatteluista ja kyselylomakkeiden vastauksista, joissa informanteilta tiedustellaan heille tärkeimpiä uskonnollisia ja kulttuurisia juhlia, sekä miten niitä vietetään ja miten ne heijastuvat työelämään. Tutkielmassa luodaan visuaalinen kuvaaja, uskontojen ja kulttuurien vuosikello, johon kootaan aineistosta esiin nousseet keskeisimmät vuosittaiset juhlat, sekä lyhyet kuvaukset niiden viettotavoista. Vuosittain toistuvat juhlat toimivat objektiivisina ”ikkunoina” erilaisista kulttuureista ja uskonnoista tulevien maailmaan, jolloin niihin kuulumattomat pystyvät tutustumaan eri uskontoihin ja kulttuureihin matalalla kynnyksellä. Tutustumisen tarkoituksena on edistää omana itsenä olemista työpaikalla, eli edistää psykologisen turvallisuuden tunnetta. Tutkielman laajana tavoitteena on vähentää ennakkoluuloja, lisätä ymmärrystä ja tukea kulttuurista tietoisuutta luontevasti työpaikkojen arjessa. Juhlat valikoituivat uskontojen ja kulttuurien edustajiksi helpon rajautuvuutensa vuoksi, sekä myös siksi, että näin yksilöiden ei tarvitse paljastaa itsestään mitään liian henkilökohtaista. Tutkielman lopussa vuosikellon toimivuutta arvioidaan ja tarkastellaan psykologisen turvallisuuden teorian näkökulmasta, sekä tarkastellaan millaisia mahdollisuuksia aihe voisi tarjota myöhemmälle tutkimukselle.
Keywords: Psykologinen turvallisuus, monikulttuurisuus, uskonnot Suomessa, suomalai- nen työelämä