Huoltajien näkemyksiä yläkouluikäisten lastensa lukuharrastuneisuudesta : Lukeva Salo -hanke - Lindholm, Laura (My University, 2023)
Tässä tutkimuksessa keskitytään lukutaidon merkitykseen yksilön kehitykselle, työelämälle ja yhteiskunnalliselle osallistumiselle, korostaen sen keskeistä asemaa elämässä. Valitettavasti 2000-luvulla lasten ja nuorten vapaa-ajalla tapahtuva lukeminen on laskenut merkittävästi, mikä herättää huolta. Lukemisen edistäminen ja tukeminen ovat keskeisiä tekijöitä tulevaisuuden lukutaitomme kannalta. Tämä tutkimus on osa Lukeva Salo -hanketta. Hanke on toteutettu yhteistyössä Turun yliopiston ja Salon kaupungin välillä. Tutkimuksessa selvitettiin lasten ja nuorten huoltajien näkemyksiä lastensa vapaa-ajan lukemisesta. Vuoden 2022 lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimuksen mukaan lukeminen ei enää ole yhtä suosittu harrastus kuin aiemmin. Liikunnalliset harrastukset ovat nousseet suosituimmiksi vapaa-ajanviettotavoiksi, ja digitaalisten laitteiden käyttö on yleistä niin poikien kuin tyttöjen keskuudessa. Tässä tutkimuksessa tulokset olivat samansuuntaisia aikaisemman tutkimuksen kanssa. Tuloksissa verrattiin sukupuolen ja perheen koulutustaustan mahdollisia yhteyksiä lukuharrastuneisuuteen tai sen puutteeseen. Sukupuolella havaittiin olevan yhteyttä vapaa-ajantoimintoihin ja niiden eroihin. Tyttöjen huoltajat vastasivat tyttöjen käyttävän enemmän aikaa sosiaalisessa mediassa, kun taas poikien huoltajat kertoivat poikien viettävän eniten aikaa erilaisten digitaalisten pelien parissa. Lukuharrastuksen osuus vapaa-ajasta oli todella vähäistä. Koulutustausta, etenkin puolison koulutustausta, vaikuttaa mahdollisesti hieman lasten lukuharrastukseen, mutta tulokset pysyvät suhteellisen matalina eri koulutustaustoista riippumatta. Keskustelu lasten ja nuorten lukutaidosta on tärkeä, sillä se liittyy heidän koulutusmahdollisuuksiinsa ja kykyyn ymmärtää monipuolisia kirjoitettuja viestejä ja tekstejä. Lukutaitoa ja lukemisen harrastamista korostetaan koulussa ja taidon merkitys kasvaa myöhemmin työelämässä ja tavallisessa arjessa. On tärkeää korostaa, että kaikkia nuoria tulee kannustaa lukemaan myös vapaa-ajallaan.
Keywords: Lukutaito, lukuharrastus, vapaa-aika, yläkoululaiset