Emergentin johtajuuden mahdollistaminen relationaalisen johtajuuden avulla : Tutkimus tapahtuma-alan organisaatioista koronakriisin aikana - Röksä, Oona (My University, 2021)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan emergentin johtajuuden ilmentymistä tapahtuma-alan organisaatioissa koronakriisin aikana sekä tarkastellaan relationaalisen johtajuuden roolia sen syntymisen mahdollistajana. Tavoitteena on myös ymmärtää, kuka tai ketkä ovat ottaneet johtajuusroolin organisaatioissa kriisitilanteen aikana. Tutkimuskohteena tutkielmassa toimii Satakunnan alueelta viisi tapahtuma-alan organisaatiota, joiden tapahtumakirjo vaihtelee teatteriesityksistä musiikkifestivaaleihin. Tutkielman teoriaosuudessa emergenttiin ja relationaaliseen johtajuuteen tutustutaan määritelmien ja erityispiirteiden kautta. Relationaalisen johtajuuden tarkastelun pohjana toimii relationaalisen johtajuuden malli (Komives ym. 1998). Emergentin johtajuuden tarkasteluun on tutkielmaa varten luotu omat kriisitilanteen kontekstiin sopivat erityispiirteet Big Five -mallin persoonallisuuspiirteiden avulla. Teoriaosuuden lopuksi etsitään myös yhdistäviä tekijöitä kyseisten johtajuusteorioiden välillä yhtenäisen viitekehyksen luomiseksi. Tutkielma on laadullinen tutkimus, jossa aineistonkeruumenetelmänä on puolistrukturoidut teemahaastattelut. Aineiston analysointimenetelmänä on käytetty teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä, joka on toteutettu teemoittelun kautta. Analysointiprosessin lopuksi haastatteluaineistolle on toteutettu myös toimija-analyysi, jonka avulla on selvitetty johtajuuden sijoittumista organisaatioissa. Tutkielman tulokset paljastavat, että tapahtuma-alan organisaatiot turvautuvat vielä kriisitilanteessa yleisesti perinteiseen yrittäjäkeskeiseen johtajuuteen. Tutkittavista organisaatioista oli kuitenkin havaittavissa myös emergenttiin johtajuuteen liitettäviä piirteitä, mikä kertoo siitä, että tapahtuma-alan organisaatioissa on olemassa pohja myös emergentin johtajuuden syntymiselle. Erityisesti jaetulla johtajuudella voidaan nähdä olevan tärkeä rooli tapahtuma-alan tulevaisuudessa. Tutkimustulosten perusteella voidaan myös sanoa, että relationaalisella johtajuudella on merkittävä rooli emergentin johtajuuden mahdollistamisessa erityisesti voimaannuttamisen ja osallistamisen kautta, sillä niiden avulla organisaation jäseniä kannustetaan ottamaan vastuuta sekä rohkaistaan johtajuusroolin ottamiseen.
Keywords: relationaalinen johtajuus, emergentti johtajuus, jaettu johtajuus, tapahtuma-ala