Finanssiteknologian pelillistämisen merkitys yksityishenkilölle - Huopalainen, Jyri (My University, 2024)
Pelillistämisen tavoitteena on tehostaa ja parantaa palveluita ja järjestelmiä luomalla käyttäjälle pelillisiä tarjoumia. Pelillistäminen voi parantaa käyttäjän motivaatiota ja sitoutumista järjestelmän tai palvelun käyttöön, ja lisätä käytöstä koettua nautintoa altistamalla käyttäjä motivoiville tarjoumille. Pelillistämistä ollaan tutkittu erityisesti oppimisen ja terveyden konteksteissa. Finanssiteknologian kontekstissa pelillistämistä ollaan tutkittu rajallisesti. Finanssiteknologian pelillistäminen yksityishenkilön näkökulmasta on kuitenkin mielenkiintoinen aihe, koska pelillistämisellä voi olla vaikutuksia muun muassa yksityishenkilön säästämismotivaatioon. Finanssiteknologian pelillistämisessä finanssiteknologian sovelluksiin tuodaan motivoivia pelillisiä tarjoumia. Pelillistetyissä finanssiteknologian sovelluksissa käyttäjää voidaan esimerkiksi palkita ansiomerkeillä säästämistavoitteiden saavuttamisesta tai arvopaperikaupankäyntiaktiivisuudesta. Finanssiteknologian pelillistämisen lupauksiin kuuluu käyttäjien talouslukutaidon ja sijoitustiedon parantaminen sekä finanssialan tasa-arvoistaminen. Parhaimmillaan pelillistetty finanssiteknologia voi lisätä yksityishenkilön finanssipalveluiden käytöstä koettua nautintoa sekä parantaa talouslukutaitoa ja sijoitustietoa. Pelillistetty finanssiteknologia voi myös ohjata yksityishenkilöä tavoiteltuun taloudelliseen toimintaan, kuten säästämiseen. Finanssiteknologian pelillistämiseen voi liittyä kuitenkin riskejä yksityishenkilön näkökulmasta. Erityisesti arvopaperikaupankäynnin pelillistäminen voi toimia yksityishenkilön etua vastaan, jos pelillistetty sijoitussovellus kannustaa aktiiviseen kaupankäyntiin ja riskinottoon.
Keywords: finanssiteknologia, pelillistäminen