Nöyryyden ja karisman suhde johtajuudessa : Toisiaan täydentäviä vai ristiriitaisia ominaisuuksia? - Koivuniemi, Mikael (My University, 2026)
Johtamistutkimuksessa on jo pitkään tarkasteltu karismaa voimakkaana vaikuttamisen muotona, joka kyke-nee inspiroimaan ja mobilisoimaan seuraajia. Nöyryys on sen sijaan tuoreempi tutkimusaihe modernimmas-sa johtamistutkimuksessa. Nämä kaksi ominaisuutta on usein nähty toisensa poissulkevina. Karisma on liitetty itsevarmuuteen ja näkyvyyteen, kun taas nöyryys vaatimattomuuteen ja oman roolin vähättelyyn. Kirjallisuudessa ei ole vielä kattavasti tarkasteltu, ovatko nämä kaksi käsitettä lopulta ristiriitaisia vai toisi-aan täydentäviä ominaisuuksia, ja mikä merkitys kummallakin on luottamuksen syntymisessä johtajan ja alaisten välille. Tämän kirjallisuuskatsauksen tavoitteena on selvittää, millä tavoin karisma ja nöyryys ilmenevät johtajuu-dessa, ja missä määrin ne voidaan nähdä toisiaan täydentävinä tai ristiriitaisina ominaisuuksina. Lisäksi työ tarkastelee näiden ominaisuuksien yhteyksiä luottamuksen rakentumiseen työyhteisöissä. Tutkimus toteutet-tiin kirjallisuuskatsauksena, joka kokoaa yhteen tietoa nöyrän johtamisen sekä karismaattisen johtajuuden teemoista. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että nöyryyden ja karisman suhde on tilanne- ja motiivisidonnainen. Vaik-ka karisma ja nöyryys ovat lähtökohdiltaan erilaisia ominaisuuksia, ne voivat johtajuuden kontekstissa muodostaa toisiaan vahvistavan yhdistelmän, mikäli niiden taustalla vaikuttavat motiivit ja arvot ovat lin-jassa. Tutkimuksesta selviää, että karisma ei ole yksiselitteisesti positiivinen tai negatiivinen ilmiö, vaan sen luonne riippuu siitä, perustuuko se itsekeskeisiin vai yhteisölähtöisiin motiiveihin. Nöyryys puolestaan vahvistaa johtajan uskottavuutta ja luotettavuutta. Nöyryyden ja karisman tasapainoinen yhdistäminen tuo keskeisen näkökulman nykypäivän johtamisen monimutkaiseen ja nopeasti muuttuvaan työympäristöön.
Keywords: nöyryys, karisma, luottamus, moraalinen johtajuus, nöyrä johtaminen, karismaattinen johtaminen