Musiikin oppiainerajat ylittävä opetus : tapaustutkimus opettajien tavoista hyödyntää musiikkia opetuksessaan - Peltoniemi, Annika (My University, 2023)
Musiikki on ja on aina ollut osa ihmisten elämää. Oppiaineena musiikki on joutunut vuosien saatossa keskustelun kohteeksi monta kertaa, jolloin musiikkikasvattajat ovat joutuneet perustelemaan musiikin merkitystä. Musiikille annettavia merkityksiä saatiin selville tutkittaessa opettajien käsityksiä ja kokemuksia heidän opetukseensa sisältyvästä musiikin integroinnista. Musiikin integraatiolla viitataan opettajien tapoihin käyttää musiikkia opetuksessaan musiikin tuntien ulkopuolella. Koulussa toteutettavalla musiikkikasvatuksella pyritään kannustamaan lapsia musiikin pariin, tukemaan heidän kasvuaan sekä sosiaalisten vuorovaikutustaitojen kehittymistä. Musiikkia voidaan käyttää tunteiden ilmaisun kanavana ja sillä voidaan tukea oppimista muilla aloilla. Parhaiten musiikin ominaisuudet pääsevät esille, kun musiikki on läsnä luokassa joka päivä. Oppiaineiden integraatiota voidaan toteuttaa eri tavoin ja voimakkuuksin. Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena. Lähtökohtana tutkimukselle toimi kokemus ja sen tutkiminen. Aineisto kerättiin neljässä teemahaastattelussa, joissa haastateltiin opetuksessaan musiikkia integroivia opettajia. Aineiston analyysitapana käytettiin teemoittelua, joka tuotti kaksi johtoajatusta sekä neljä pääluokkaa. Haastateltavat opettajat arvostavat työssään musiikkia. Heidän käsityksiensä mukaan musiikilla voidaan vaikuttaa oppilaiden oppimiseen, kun sitä käytetään hyödyksi opetuksessa. Musiikilla voidaan nostaa yhteishenkeä, rentouttaa, herättää ajatuksista, motivoida ja luoda muistoja. Musiikin ja sen käytön nähtiin palvelevan montaa asiaa. Opetuksessaan haastateltavat hyödyntävät erilaista musiikkia tilanteen mukaan. Musiikki voi olla rauhallista tai menevämpää, instrumentaalista tai sisältää sanoja. Musiikin integraatio on haastateltaville luontaista ja helppoa toteuttaa. Haastattelussa he antoivat musiikin integraatiolle merkityksiä niin opettajan kuin oppilaiden näkökulmasta. Musiikin integrointitavat, jotka ilmenivät haastatteluista, olivat monipuolisia. Alkuopetuksessa laulettiin, käytettiin kehorytmejä ja kuunneltiin musiikkia. Vanhempien oppilaiden kanssa musiikkia käytettiin yhä enemmän tunnelman luomiseen. Musiikin koettiin sopivan yhteen monen oppiaineen kanssa. Laulaa pystyi mistä tahansa aiheesta. Integrointimahdollisuuksien ollessa monipuoliset, myös opettajilla, jotka eivät koe oppiainetta omakseen, on mahdollisuus integroida musiikkia opetukseensa.
Keywords: musiikkikasvatus, musiikinopetus, musiikin integraatio, eheyttäminen, perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet