Sosiaalinen kestävä kehitys ala-asteen uskonnon oppikirjoissa - Sirén, Verna (My University, 2026)
Tässä tutkielmassa selvitettiin sosiaalisen kestävän kehityksen teemojen ilmenemistä ala-asteen uskonnon oppikirjoissa ja millaisia eroja niiden ilmenemisessä oli eri luokka-asteille tarkoitettujen oppikirjojen välillä. Tutkimusaineisto koostui evankelisluterilaisen uskonnon oppikirjasarjasta Sydän 1–6. Tutkielma toteutettiin laadullisena sisällönanalyysina deduktiivisen sisällönanalyysin keinoin, jossa sosiaalisesti kestävän kehityksen teemat pohjautuivat Yhdistyneiden Kansakuntien luomaan Agenda 2030 kestävän kehityksen toimintaohjelman tavoitteisiin. Tulokset osoittivat, että kaikki kestävän kehityksen sosiaalisen ulottuvuuden teemoista ilmenivät oppikirjasarjan kirjoissa, vaikka niiden sisältö ja esiintyminen oppikirjoissa vaihteli. Eniten oppikirjoissa esiintyi teema rauha ja oikeudenmukaisuus sekä määrällisesti että laajuudessaan. Vähiten käsiteltiin teemoja terveys ja hyvinvointi sekä koulutus. Teemoja käsiteltiin kokonaisuudessaan eniten Sydän 6 kirjassa ja vähiten Sydän 3 kirjassa. Oppikirjojen välillä havaittiin selkeitä eroja teemojen painotuksissa. Teemojen käsittely myös syveni ja monipuolistui luokka-asteiden edetessä ja ylemmillä luokka-asteilla korostui teemojen vuorovaikutuksellinen suhde toisiinsa. Ylemmille luokka-asteille tarkoitetuissa kirjoissa teemat esiintyivät pääasiallisesti yhteiskunnallisesta näkökulmasta ja informatiivisena tekstinä, kun alemmille luokka-asteille tarkoitettujen kirjojen sisällöissä enimmäkseen yksilön arjessa esiintyvinä tilanteina, ohjeina ja tarinoina.
Keywords: kestävä kehitys; uskonnon opetus; oppikirjatutkimus; laadullinen tutkimus