Online-hotellivaraussektorilla sovellettavien MFN-lausekkeiden kilpailuoikeudellinen arviointi Euroopan unionissa - Arvola, Mirva (My University, 2021)
Online-hotellivaraussektorilla sovellettavien MFN-lausekkeiden kilpailusääntöjen mukaisuus on viimeisen vuosikymmenen ajan herättänyt keskustelua Euroopan unionissa. Kyseisellä sektorilla sovellettu MFN-lauseke tarkoittaa online-matkatoimiston ja hotellin väliseen vertikaaliseen sopimukseen sisältyvää sopimusehtoa, joka rajoittaa hotellin oikeutta tarjota parempia ehtoja joko missä tahansa muussa jakelukanavassa (laaja MFN-lauseke) tai hotellin omissa suorissa jakelukanavissa (kapea MFN-lauseke). Lausekkeiden on katsottu aiheuttavan sekä kilpailuhaittoja että tehokkuusetuja, ja näkemykset ovat vaihdelleet eri EU-jäsenvaltioissa. MFN-lausekkeiden kilpailuoikeudelliseen arviointiin on kaivattu lisäohjeistusta. Komissiossa on meneillään vertikaalisten kilpailusääntöjen uudistus, jonka tarkoituksena on arvioida kilpailusääntöjen päivittämisen tarvetta digitalisaatio- ja alustatalouskehitys huomioiden. MFN-lausekkeet nousevat yhtenä kehityskohteena, joiden arviointiin nykyisten vertikaalisten kilpailusääntöjen ei katsota soveltuvan. Tutkielmassa selvitetään online-hotellivaraussektorilla sovellettavien MFN-lausekkeiden tilaa kilpailuoikeudellisen arvioinnin näkökulmasta. Erityisesti kapeita MFN-lausekkeita koskevien eriävien tulkintojen vuoksi selvitetään, muodostuvatko nämä kilpailulle ongelmallisiksi. Toiseksi tutkielmassa selvitetään, voidaanko nykyisiä vertikaalisia sopimuksia koskevia kilpailusääntöjä pitää soveltuvina MFN-lausekkeiden arviointiin vai tulisiko niitä päivittää. Tutkielmassa todetaan, että laajat MFN-lausekkeet ovat kilpailulle haitallisia rajoittaessa kilpailevien online-matkatoimistojen välistä kilpailua sekä estämällä uusien toimijoiden markkinoille tulon. Kapeiden MFN-lausekkeiden kohdalla tehokkuusperusteluista vapaamatkustajariskin vähentäminen nousee olennaiseksi perusteluksi, jolla lauseke on mahdollista sallia. Kapeiden MFN-lausekkeiden poiston jälkeen online-hotellivaraussektorilla tapahtunut kilpailun parantuminen osoittaa, etteivät kapeat lausekkeet ole ongelmattomia ja tapauskohtainen vaikutuksiin perustuva arviointi korostuu. Vertikaalisia kilpailusääntöjä olisi päivitettävä MFN-lausekkeiden arvioinnin osalta. Ne voitaisiin sisällyttää vertikaalisen ryhmäpoikkeusasetuksen 5 artiklaan ryhmäpoikkeuksen ulkopuolelle jäävinä rajoituksina ja edellyttää tapauskohtaista vaikutuksiin perustuvaa arviointia kaikentyyppisiä jakelukanavia koskevien MFN-lausekkeiden osalta.
Keywords: kilpailuoikeus, vertikaaliset kilpailusäännöt, vertikaalinen rajoitus, alustamarkkinat, online-matkatoimisto, hotelli, vapaamatkustajaongelma