Preproteettinen oikomishoito - Viiki, Kaisa (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Tämä työ käsittelee oikomishoitoa proteettisen hoidon näkökulmasta. Kirjallisuuskatsauksessa käsittelen preproteettisen oikomishoidon yleisimpiä hoitokäytäntöjä ja niissä huomioitavia tekijöitä, hoidon indikaatioita ja kontraindikaatioita, vaikutusmekanismeja ja tulosten arviointia. Työssä analysoidaan myös preproteettiselle oikomishoidolle tyypillisiä potilaita ja potilasvalinnan merkitystä. Ennen proteettista hoitoa suoritettava oikominen on tarpeen, kun sillä mahdollistetaan hyvä hoitotulos tai helpotetaan proteettisen hoidon toteuttamista, tai jos sen vaikutukset johtavat pysyvämpään hoitotuloksen ylläpitoon. Yleisimmät syyt preproteettiseen oikomishoitoon ovat puuttuvat tai menetetyt hampaat, purentavirheet tai yksittäisten hampaiden asentovirheet. Hoitosuunnitelman laativat yhdessä oikoja ja proteettisesta hoidosta vastaava hammaslääkäri. Suurin osa potilaista on nuoria aikuisia tai aikuisia, jolloin oikomishoidossa ei voida hyödyntää kasvua. Korkea ikä ei kuitenkaan ole kontraindikaatio hoidolle. Hoidossa onkin huomioitava ortodonttisten voimien aiheuttama parodontaalisen kudoksen vaste, ylläpitojakson pituus ja potilaan motivaatio. Potilastapausraportissa esitellään yhden esimerkkipotilaan hoito, jonka on toteuttanut erikoishammaslääkäri Olli Oksala Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Kaikki työssä esitetyt kuvat ovat EHL O. Oksalan ottamia.