Nuorten tuetun asumisen toiminta itsenäistymistä vahvistavana toimintana : vapaaehtoistyön mahdollisuudet itsenäistymisen ja asumisen tukemisessa - Tommila, Ira (My University, 2019)
Suomessa asunnottomien määrä on yleisesti ottaen laskenut merkittävästi viime vuosien aikana. Siitä huolimatta nuorten asunnottomuusluvut ovat olleet kasvussa, etenkin Turun alueella. Nuorten syrjäytyminen ja mielenterveysongelmat ovat aiheuttaneet huolta. Nuoruus on monien muutosten aikaa ja nuoruudessa tehtävillä valinnoilla ja toimilla luodaan pohjaa tulevaisuudelle. Turun Kaupunkilähetys ry:n Nuorten tuetun asumisen (TUAS) toiminnalla pyritään vahvistamaan nuorten itsenäistymisen taitoja ja tukemaan nuorten itsenäistä asumista. Tutkielmani on menetelmältään kvantitatiivinen. Tutkielmassani analysoin kahta eri tilastoa. Toinen tilastoista on kartoitus nuoren tilanteesta, johon on kerätty TUAS-toiminnassa vuosina 2015–2017 mukana olleiden nuorten taustatietoja. Toinen aineisto koostuu nuorten itsenäisen asumisen taitojen alku- ja loppuarvioinneista. Käyttämäni aineisto käsittää yhteensä 95 toiminnassa mukana ollutta ja toiminnassa jo lopettanutta nuorta. Tutkielmassani pyrin kartoittamaan, mikä on nuorten ensisijainen syy toimintaan hakeutumiselle, toiminnassa olevien nuorten työmarkkina-asema ja minkä ohjaavien tahojen kautta nuoret tulevat toimintaan mukaan. Pyrin myös selvittämään, miten nuorten asumistilanne on mahdollisesti muuttunut TUAS-toiminnan johdosta. Lopuksi kartoitan sitä, miten TUAS-toiminta on vaikuttanut nuorten itsenäistymisen taitoihin. Tutkimukseni antaa viitteitä siitä, että TUAS-toiminnalla on myönteinen vaikutus nuorten itsenäistymisen ja itsenäisen asumisen taitoihin. Enemmistö toiminnassa mukana olleista nuorista oli toimintaan tullessaan opiskelijoita. Toimintaan hakeutumisen syyt vaihtelivat arjenhallinnan ongelmista vaikeaan kotitilanteeseen. Osa nuorista ohjautui toimintaan julkisen sektorin palveluiden kautta, osa oppilaitosten tai yksityisen ja kolmannen sektorin kautta. Tämä korostaa moniammatillisen yhteistyön tarvetta. Toiminnan päättyessä merkittävä osa nuorista kykeni asumaan itsenäisesti ja vain murto-osalla ilmeni asumisen ongelmia, kuten vuokrarästejä. Tulosten perusteella voidaan myös todeta itsenäistymisen taitojen kohentuneen toimintaan osallistumisen aikana. Osa nuorista ei kuitenkaan kyennyt sitoutumaan toimintaan ja näiden nuorten osalta tilastot jäivät puutteellisiksi.
Keywords: nuoruus, itsenäistyminen, syrjäytyminen, asuminen, asumisen ongelmat, järjestötoiminta, vapaaehtoistoiminta, ennaltaehkäisevä työ