Palkitsemisen moniulotteinen rooli työn merkityksellisyyden rakentumisessa - Hämäläinen, Inka (My University, 2025)
Työelämän jatkuva murros ja työntekijöiden odotukset ovat vahvistaneet keskustelua työn merkityksellisyydestä. Organisaatiot pyrkivät vastaamaan kasvavaan merkityksellisyyden tarpeeseen rakentamalla palkitsemisjärjestelmiä, jotka huomioivat työn kokemuksellisen arvon ja aineettoman palkitsemisen. Samalla palkitsemiselta odotetaan aiempaa enemmän läpinäkyvyyttä ja oikeudenmukaisuutta. Tässä tutkielmassa tarkastellaan, miten palkitseminen vaikuttaa työn merkityksellisyyden rakentumiseen. Tutkielman päätutkimuskysymys on, millainen palkitsemisen rooli on työn merkityksellisyyden rakentumisessa. Palkitseminen nähdään entistä enemmän strategisena välineenä, joka heijastaa organisaation arvoja ja vaikuttaa sekä työntekijäkokemukseen että työn merkityksellisyyden muodostumiseen. Täten on tärkeää ymmärtää, miten palkitseminen voi tukea tai heikentää työn merkityksellisyyden kokemusta nykypäivän organisaatioissa. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena aiemman akateemisen aineiston pohjalta. Työn merkityksellisyyttä ja palkitsemista on tarkasteltu vertaisarvioitujen artikkelien sekä akateemisen kirjallisuuden perusteella. Työn merkityksellisyyden tarkastelussa tuodaan esille merkityksellisyyteen vaikuttavia taustatekijöitä sekä merkityksellisyyden vaikutuksia. Palkitsemisen tarkastelussa keskitytään palkitsemisen määritelmiin, keskeisiin motivaatioteorioihin sekä strategiseen palkitsemiseen. Tutkielman tulosten perusteella voidaan todeta, että palkitsemisella on merkittävä ja moniulotteinen rooli työn merkityksellisyyden rakentumisessa. Palkitseminen vaikuttaa työn merkityksellisyyteen yksilö-, työ- sekä organisaatiotasolla. Työn merkityksellisyys muodostuukin yksilöllisen kokemuksen pohjalta suhteessa omiin arvoihin ja identiteettiin. Lisäksi työtasolla merkityksellisyyttä voidaan edistää muokkaamalla työn rakenteita palkitsevimmiksi, vahvistamalla esimerkiksi työssä koettua autonomiaa, kyvykkyyttä, yhteenkuuluvuutta ja hyvän tekemistä. Organisaatiotasolla palkitseminen kertoo sen, mitä organisaatio arvostaa. Tärkeää on, että puhutut, koetut ja kirjoitetut arvot ovat linjassa organisaation toiminnan kanssa. Tällöin työntekijöiden on myös mahdollista nähdä oma panos osana organisaation merkityksellistä toimintaa. Palkitsemisen ja työn merkityksellisyyden suhde näyttäytyy tämän tutkielman perusteella ilmiönä, jossa korostuvat palkitsemisen psykologiset vaikutukset. Palkitseminen ei itsessään luo merkityksellisyyttä, vaan sen merkitys rakentuu siitä, miten se vahvistaa työntekijöiden psykologisia perustarpeita ja on linjassa organisaation kulttuurin ja johtamisen kanssa.
Keywords: työn merkityksellisyys, sisäinen motivaatio, palkitseminen, strateginen palkitseminen