Johdon tulospalkkauksen rooli lyhyen tähtäimen korostumisessa : Ylimmän johdon ja palkitsemisen asiantuntijoiden näkemys - Saarinen, Sini (My University, 2019)
Ylimmän johdon tulospalkkaus on saanut osakseen paljon huomiota siksi, että sen uskotaan lisäävän paineita yritykselle tuottaa tuloksia lyhyellä aikavälillä sen sijaan, että yritys keskittyisi kasvattamaan arvoaan pitkällä tähtäimellä. Johdon tulospalkkauksen kannustinvaikutusta lyhytnäköisyyteen on tutkittu aiemmin, mutta aiemmat tutkimukset jättävät usein huomiotta johtajien oman näkemyksen tulospalkkausjärjestelmien toimivuudesta ja mahdollisesta kannustinvaikutuksesta lyhytnäköisyyteen. Lisäksi vaikka lyhytnäköisyyden ongelma on tunnistettu jo vuosikymmeniä sitten, ovat siihen liittyvät tutkimukset täynnä ristiriitaisia kantoja ja tuloksia liittyen lyhytnäköisyyden syihin ja ratkaisuihin. Tulospalkkauksen kannustinvaikutusta ei myöskään ole aiemmin tutkittu suomalaisessa kontekstissa, jossa palkitsemisessa on perinteisesti noudatettu kohtuullisuutta, eikä tulospalkkioiden merkitys johdon palkitsemisessa ole niin suuri kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Tutkielmassa selvitettiin, mikä on johdon vuosiperusteisen tulospalkkauksen tarkoitus ja mitä se kannustaa johtoa tekemään sekä mitä on lyhytnäköisyys, mitkä tekijät sen aiheuttavat ja miten lyhytnäköisyys voidaan kääntää pitkänäköisyydeksi. Lisäksi tutkittiin johdon tulospalkkauksen ja lyhytnäköisyyden yhteyttä eli sitä, kannustaako tulospalkkaus johtoa lyhytnäköisyyteen Suomessa. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena haastattelemalla kuutta henkilöä, jotka olivat joko ylimmän johdon jäseniä tai palkitsemisen asiantuntijoita. Saatujen tulosten mukaan johdon tulospalkkauksen tarkoitus on ohjata johdon toimintaa sekä jakaa taloudellista menestystä ja toisaalta rajata yrityksen kustannuksia huonoina aikoina. Lyhytnäköisyyden nähtiin empirian mukaan johtuvan heikosta tavoitteiden ja mittareiden valinnasta, kun taas teoriassa korostettiin johdon tulospalkkausta, johdon puutteellista osaamista, heikkoa hallintotapaa ja huonosti järjesteltyä sääntelypolitiikkaa. Lisäksi yhdeksi syyksi sekä empiriassa että teoriassa tunnistettiin sijoitusmaailmasta tulevat paineet. Lyhytnäköisyys on empirian ja teorian perusteella mahdollista kääntää pitkänäköisyydeksi, jos vuositavoitteet ovat linjassa strategian kanssa. Haastateltavat eivät kokeneet johdon tulospalkkauksen kannustavan lyhytnäköisyyteen Suomessa ainakaan suuressa mittakaavassa. Syynä tähän pidettiin sitä, etteivät tulospalkkiot ole merkitykseltään Suomessa niin suuria. Tutkimustulokset ovat mielenkiintoisia siksi, että johdon tulospalkkauksen kannustinvaikutusta lyhyen tähtäimen korostumiseen liiketoiminnassa korostetaan laajalti tieteellisissä tutkimuksissa, mutta tutkimukset eivät huomioi sitä, että maissa kuten Suomessa esimerkiksi tulospalkkauksen maltillisuus voi selittää sen, ettei tulospalkkauksen koeta kannustavan lyhytnäköisyyteen, ja keskustelua lyhytnäköisyydestä pidetään jopa ylimitoitettuna.
Keywords: Ylimmän johdon palkitseminen, tulospalkkaus, lyhytnäköisyys