Johdon ohjausjärjestelmien käyttö rekrytointiprosessin kehittämisessä - Harju, Laura (My University, 2024)
Tässä tutkielmassa tutkitaan johdon ohjausjärjestelmien hyödyntämistä yrityksen rekrytointiprosessissa. Nykypäivänä on yhä enemmän yrityksiä, joiden kilpailuetu muodostuu erityisosaamisesta. Tällöin rekrytointiprosessin merkitys korostuu alan parhaimpien osaajien houkuttelussa. Rekrytointiin on panostettava, jotta yritys kykenee palkkaamaan kehityskykyisimmät osaajat. Rekrytoinnin kustannukset ovat jo itsessään suuret ja virheellinen rekrytointi nostaa kustannuksia entisestään. Rekrytoinnin vaikutukset yrityksen toiminnassa ovat usein myös pitkäaikaisia. Rekrytointi ei ole yritykselle pelkkä toimenkuvan täyttäminen, vaan se on pitkäaikainen investointi, jolla on pitkäkestoiset vaikutukset. Rekrytointia voidaan pitää onnistuneena, kun avoimeen työtehtävään on saatu palkattua tehtävistään hyvin suoriutuva ja työssään viihtyvä uusi työntekijä. Jotta tähän lopputulemaan voidaan päästä, vaatii se paljon suunnittelua, toimintoja ja resursseja yritykseltä. Rekrytointiprosessi on iso kokonaisuus ja jokaisen osa-alueen tulee onnistua, jotta rekrytointiprosessi on yrityksen asettamien odotusten ja tavoitteiden mukainen. Tutkielmassa pyritään löytämään johdon ohjausjärjestelmistä sellaisia keinoja, joita on mahdollista käyttää rekrytointiprosessin tehostamisessa. Tunnistettuja ohjauskeinoja analysoidaan ja pohditaan, miten ne vaikuttavat yrityksen toimintaan sekä millaisia haasteita niiden käyttämisessä voi ilmetä. Tutkielma on toteutettu käsiteanalyyttisenä tutkimuksena, jossa on hyödynnetty aikaisempia käsiteanalyyttisiä ja empiirisiä tutkimuksia. Aineisto koostuu aiemmista suomalaisista sekä kansainvälisistä tieteellisistä kirjallisuuksista ja julkaisuista. Tutkielma ei sisällä empiiristä osuutta. Tutkielman tulosten perusteella voidaan todeta, että johdon ohjausjärjestelmiä voidaan hyödyntää yrityksen rekrytointiprosessin kehittämisessä. Tutkielman avulla on mahdollista ymmärtää, kuinka johdon ohjausjärjestelmiä on mahdollista käyttää rekrytoijien toiminnan ohjaamiseen sekä eri rekrytointiprosessin vaiheisiin.
Keywords: rekrytointiprosessi, johdon ohjausjärjestelmät, ohjauskeinot