Suunielusyöpä ja elämänlaatu - Ranta Pihla; Irjala Heikki; Minn Heikki; Kinnunen Ilpo (Finland, 2025)
Suunielusyöpä yleistyy ihmisen papilloomaviruksen (HPV, human papilloma virus) aiheuttaman epidemian vuoksi. Ilmaantuvuus lisääntyy erityisesti miesten joukossa. HPV-infektion myötä suunielusyöpään sairastuu yhä enemmän myös alle 45-vuotiaita ja tupakoimatonta väestöä. HPV-positiivisen suunielusyövän viiden vuoden kokonaiselossaolo-osuus on noin 80 %, kun taas HPV-negatiivisen vain noin 50 %. HPV-positiivisen suunielusyövän hoidosta ei ole vielä konsensusta. Eroja ennusteessa kirurgisen ja ei-kirurgisen hoidon välillä ei ole todettu. Hoitomodaliteetin valinnassa tärkeitä ovat elämänlaatutulokset. Pitkäaikaisseurannassa yleinen elämänlaatu suunielusyövän hoidon jälkeen on ollut hyvä ja verrattavissa ikäryhmätasoon. Kuitenkin suun kuivuus ja nielemisvaikeus ovat yleisiä. Suunielusyövän hoidon elämänlaatutuloksista tarvitaan lisää tietoa, jotta tulevaisuudessa voidaan valita potilaalle yksilöllisesti sopivin hoitomuoto.