Rakennuksen salaisen omistuksen merkitys kiinteistöpanttivelkojalle - Puranen, Tiina (My University, 2025)
Tutkielmassa tarkastellaan rakennuksen salaisen omistuksen vaikutuksia kiinteistöpanttivelkojan asemaan. Kiinteistöpanttaus on keskeinen osa rahoitusjärjestelmää, mutta nykyinen lainsäädäntö ei anna selvää vastausta siihen, miten panttivelkojan oikeudet turvataan, jos rakennuksen tosiasiallinen omistaja ei vastaa lainhuudon mukaista omistajaa. Tutkimuksessa analysoidaan oikeuskirjallisuutta ja -käytäntöä sekä selvitetään, mitkä tekijät vaikuttavat panttivelkojan oikeudelliseen asemaan tällaisessa tilanteessa. Tutkimus on oikeusdogmaattinen, ja se perustuu voimassa olevan lainsäädännön, oikeuskirjallisuuden ja oikeuskäytännön analyysiin. Erityisesti tarkastellaan kiinteistön ja siitä erillisen rakennuksen omistuksen suhdetta sekä sitä, miten salaisen omistuksen tilanne vaikuttaa panttivelkojan vakuusoikeuteen. Keskeisiä teemoja ovat kiinteistön ja rakennuksen aineistosuhde, sivullissitovuus salaisen omistuksen tilanteessa julkisuusperiaatteen ja vilpittömän mielen näkökulmasta sekä panttivelkojan mahdollisuudet varmistaa oikeutensa saatavaan niin ennen pantin hyväksymistä kuin sen realisointitilanteessa. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että rakennuksen salaisen omistuksen ongelma voi heikentää panttivelkojan asemaa, koska rakennuksen omistussuhteet eivät aina ilmene rekisteritiedoista. Tilanteeseen voitaisiin puuttua joko kirjaamismenettelyä kehittämällä tai säätämällä panttaussuostumuksesta. Voimassa oleva oikeustila ei tarjoa tyhjentävää ratkaisua, ja tulevaisuudessa voisi olla tarpeen harkita lainsäädännön muutoksia, joilla panttivelkojan oikeudet voitaisiin varmistaa paremmin.
Keywords: kiinteistöpanttaus, salainen omistus, panttioikeus, velkojan suoja