Selvitys suojavyöhykkeiden ja luonnonhoitopeltojen biomassan käyttömahdollisuuksista Säkylään valmistuvassa biojalostamossa - Pajunoja, Tanja (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Länsi-Säkylän teollisuusalueelle rakennetaan biokaasua ja -dieseliä valmistava biojalostamo. Sen toiminta alkaa alkuvuodesta 2019. Biojalostamo on kiinnostunut suojavyöhykkeiden ja luonnonhoitopeltojen biomassan käytöstä osana kuivamädätysprosessia, johon tuotanto perustuu. Biotalous on tämän hetken nouseva energiatrendi maailmalla. Suojavyöhykkeet ja luonnonhoitopellot ovat tärkeä osa maatalouden vesiensuojelua. Suojavyöhykkeiden hoito on ongelmallista, jos ei ole paikkaa, jonne niitetyn biomassan voisi järkevästi sijoittaa. Tutkimuksessa kartoitettiin suojavyöhykkeiden ja luonnonhoitopeltojen hyötykäytön mahdollisuuksia. Tutkimusalue on 20 kilometriä biojalostamolta teitä pitkin kuljettuna. Saavutettavuusanalyysillä selvitettiin suojavyöhykkeiden ja luonnonhoitopeltojen määrä, pinta-alat ja sijainnit alueella. Lohkojen pinta-alojen perusteella laskin teoreettisesti, kuinka paljon energiaa lohkoilta voitaisiin saada. Suojavyöhykkeiden ja luonnonhoitopeltojen biomassan määrä vaihtelee voimakkaasti lohkoittain. Tutkimuksen mukaan tutkimusalueen biomassoista voidaan saada 4774,92 MWh/v: a biojalostamon käyttöön. Luonnonhoitopeltojen biomassoista saadaan 80%:a tutkimusalueen energiasta. Samalla, kun biojalostamo saa raaka- ainetta, saavat lähialueiden viljelijät mahdollisuuden saada heille ongelmallinen biomassa hyötykäyttöön. Alueen vesiensuojelu paranee, kun biomassojen ravinteet saadaan pois lohkoilta.