Islamilaisten rahoituslaitosten tilinpäätösraportointistandardien vertailu IFRS-standardeihin : Murabaha-sopimuksen kirjanpidollinen käsittely - Paavolainen, Juho (My University, 2021)
Tässä tutkielmassa tutkitaan islamilaisten rahoituslaitosten taloudellista raportointia sekä tarkastellaan ja vertaillaan erityisesti murabaha-sopimuksen kirjanpitokäsittelyä ja -raportointia näiden kahden standardiston näkökulmasta. Vertailussa on käytetty myös islamilaisten rahoituslaitosten tilinpäätöksiä. Valittu tarkastelutapa on valittu siksi, koska murabaha sopimus vastaa länsimaisen järjestelmälle ominaista pankkilainaa, ja rahoituslaitosten taseen vastaavaa puolella juuri pankkilainat, jotka ovat pankin näkökulmasta sijoituksia, muodostavat suurimman osan varoista. Islamilaisen pankkitoiminnan osuus islamilaisesta rahoitusjärjestelmästä on merkittävä, ja tässä tutkielmassa keskitytään nimenomaan islamilaisten rahoituslaitosten murabaha-sopimuksen kirjanpitokäsittelyyn ja raportointiin. Islamilaiset rahoituslaitokset eroavat huomattavasti länsimaisista rahoituslaitoksista, ja nämä erot pohjautuvat sharia-lain pääperiaatteista. Sharia-laki on islamin uskon laki, joka pohjautuu islamin uskon pyhään kirjaan Koraaniin ja sunnaan, ja se ohjaa muslimien hengellistä ja sosioekonomista elämää. Sharia-lain vuoksi islamilaiset rahoituslaitokset pyrkivät eroamaan länsimaisista rahoituslaitoksista tavoitteiden, toiminnan, periaatteiden ja käytäntöjen suhteen. Islamilaisten rahoituslaitosten tilinpäätösten käyttäjien tietotarpeet ovat täten ainutlaatuisia, koska niiden tilinpäätöksissä on annettava tietoja, jotka auttavat tilinpäätöksen käyttäjiä arvioimaan, että islamilaiset rahoituslaitokset noudattavat sharia-lakia. Kasvava määrä islamilaisesta rahoitusjärjestelmästä kiinnostuneista yrityksistä on länsimaisia rahoitusinstituutioita, jotka haluavat hyödyntää kasvavaa markkinakysyntää, vaihtoehtoisia sijoitusmahdollisuuksia ja uusia rahoituslähteitä. Alan kasvaessa jatkuvasti syntyy kysymys siitä, miten islamilaisen rahoitusjärjestelmän liiketoimia voidaan parhaiten huomioida kirjanpidollisesti kansainvälisellä tasolla. Onko islamilaisten rahoituslaitosten mahdollista käyttää yleistä, valtavirtaa edustavaa kirjanpitoa islamilaisen rahoitusjärjestelmän liiketoimien kirjaamisessa, kun sen perusperiaatteet näyttävät olevan ristiriidassa länsimaisen rahoitusjärjestelmän, erityisesti pankkitoiminnan kanssa? Islamilaisen ja länsimaisen kirjanpito- ja tilinpäätösraportointistandardien välillä on yhtenäisyyksiä, mutta myös eroavaisuuksia. Islamilaisille rahoituslaitoksille suunnattujen standardien vaatimukset saattavat aiheuttaa tulkinnanvaraisuutta kirjanpitomenetelmissä.
Keywords: Islamilainen rahoitusjärjestelmä, IFRS, AAOIFI, murabaha, tilinpäätös