Oppiaineita ja aiheita – Luokanopettajaopiskelijoiden käsityksiä eheyttämisestä - Kärki Tomi; Keinänen Heli; Hoikkala Marianna (Suomen ainedidaktinen tutkimusseura, 2025)
Tutkimuksessa selvitetään luokanopettajaopiskelijoiden käsityksiä oppiaineiden ja aiheiden opetuksesta osana eheyttämistä, erityisesti tiedonalalähtöistä ja ilmiölähtöistä eheyttämistä. Tutkimus pohjautuu eheyttämistä ja monialaisia oppimiskokonaisuuksia käsittelevän opintojakson lopuksi opiskelijoiden kirjoittamiin esseisiin (N=20), joita tarkastellaan fenomenogra!sesti. Opiskelijoiden käsitysten mukaan eheyttämisen tavoitteena on oppiainerajat ylittävän mielekkään kokonaisuuden muodostaminen opiskeltavasta aiheesta. Oppiaineiden ja aiheiden rooli tiedonalalähtöisessä ja ilmiölähtöisessä eheyttämisessä näyttäytyy erilaisena ja toisinaan vaikeasti hahmotettavana. Opiskelijat pystyivät jo yhden opintopisteen laajuisen opintojakson jälkeen muodostamaan monipuolisen ja tutkimuskirjallisuuden kanssa linjassa olevan kuvan oppiaineista ja aiheista eheyttävässä opetuksessa.
Aineenopetus ja aiheenopetus