Sosiaalipäivystystyön osaamisvaatimukset : Laadullinen tutkimus sosiaalipäivystyksessä työskentelevien sosiaalityöntekijöiden osaamisesta ja osaamisen kehittämistarpeista - Ilvonen, Evelina (My University, 2020)
Sosiaalihuollon päivystysyksiköissä eletään muutosten aikaa tuleviin sote- ja maakunta-uudistuksiin valmistautumisen myötä. Käytännössä tämä tarkoittaa monissa sosiaali-päivystysyksiköissä päivystysalueiden kasvamista, asiakasmäärien lisääntymistä, palveluiden monipuolistumista sekä henkilöstöresurssin kasvamista. Tämä vaikuttaa oleellisesti sosiaalityöntekijöiden työn vaativuuteen ja työhön kohdistuviin osaamisvaatimuksiin. Tämän pro gradu- tutkielman tarkoituksena on vahvistaa sosiaalipäivystystyötä koskevan osaamisen tietoperustaa ja kuvata sosiaalipäivystyksessä vaadittavia osaamisen- ja erityisosaamisen osatekijöitä sekä työntekijöiden lisäkoulutustarpeita. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentuu sosiaalityön asiantuntijuuden ja osaamisen käsitteisiin, sekä paikantuu sosiaalipäivystyksen kontekstiin. Tutkimus on laadullinen, ja sen metodologisena lähtökohtana on ollut hermeneuttis-fenomenologinen lähestymistapa. Tutkimuksen aineisto muodostuu sosiaalipäivystyksessä työskentelevien sosiaalityöntekijöiden kirjoituksista, joissa työntekijät ovat sanallistaneet omia kokemuksiaan työssään vaaditusta osaamisesta. Aineistokeruumetodina on käytetty kirjoituspyyntöä, ja aineisto koostuu seitsemästätoista (17) kirjoitelmasta. Analyysimenetelmänä on käytetty aineistopohjaista kvalitatiivista sisällönanalyysiä. Tutkimustuloksissa sosiaalipäivystystyössä vaadittu osaaminen on jäsennetty työn ydinosaamisalueiden, osaamisen erityisyyden, sekä osaamisen kehittymisen ja lisäkoulutus-tarpeiden kautta. Sosiaalipäivystystyön ydinosaamisalueina tutkimusaineostosta näyttäytyvät sosiaalityöntekijöiden vuorovaikutusosaaminen, juridinen osaaminen, eettinen osaaminen, yhteiskunnallinen ja asiakasryhmiä koskeva osaaminen, palvelujärjestelmä- ja prosessiosaaminen, tietotekninen osaaminen, yhteistyöosaaminen sekä rakenteellinen- kehittämis- ja muutososaaminen. Osaamisen erityisyys kietoutuu sosiaalityöntekijöiden laaja-alaiseen tietotaitoon sekä moninaisten käytänteiden hallintaan. Erityisiä osaamisvaatimuksia kohdistuu sosiaalityöntekijään myös akuutin tilannearvioinnin ja tehtävien priorisoinnin yhteydessä sekä tässä ja nyt tapahtuvassa päätöksenteosta. Osaamisen erityispiirteenä on myös työn toteuttaminen tiivisti osana moniviranomaisverkostoja. Moniviranomaisyhteistyötä ja erityistä osaamista vaativana osa-alueena nostetaan esille myös sosiaalityöntekijöiden kriisityön osaaminen. Tuloksia on mahdollista hyödyntää sosiaalipäivystystyön lisäkoulutussuunnittelussa ja uusien työntekijöiden rekrytointiprosessissa sekä sosiaalityön yliopistokoulutuksen suunnittelussa. Tulokset lisäävät työntekijöiden omaa ymmärrystä ammatillisesta osaamisestaan, sekä avaavat sosiaalipäivystyksen yhteistyökumppaneille tai muuten vain sosiaalipäivystystyöstä kiinnostuneille kuvaa työn ominaisluonteesta ja työssä vaaditusta osaamisesta. ASIASANAT: sosiaalityö, sosiaalipäivystys, osaaminen, osaamisen erityisyys, osaamisen kehittäminen