Tutkimusnäyttö toisen polven antipsykoottien käytettävyydestä nuorisopsykiatrisilla potilailla - Autero, Maaria (My University, 2026)
Tämän syventävien opintojen kirjallisen opinnäytetyön aiheena on toisen polven antipsykoottien käytettävyys nuorisopsykiatrisilla potilailla. Tavoitteena oli koota olemassa olevaa tutkimusnäyttöä toisen polven antipsykoottien tehosta, siedettävyydestä ja haittavaikutuksista nuorilla potilailla. Erityisesti keskityttiin tutkimusnäyttöön virallisten käyttöaiheiden ulkopuolisesta käytöstä. Opinnäytetyö toteutettiin kansaisvälisiin julkaisuihin perustuvana kirjallisuuskatsauksena, ja aineisto kerättiin PubMed-tietokannasta hakulausekkeen ja tarkentavien rajausten avulla. Lähdeartikkelit ovat julkaistu viimeisen 20 vuoden aikana. Tiedonhaussa käytettiin apuna myös Käypä hoito -suosituksia sekä nuorisopsykiatrian, psykiatrian ja farmakologian oppikirjoja. Työssä tarkastellaan toisen polven antipsykoottien käytettävyyttä nuorilla esiintyvissä kolmessa eri psyykkisessä häiriössä, jotka ovat kaksisuuntainen mielialahäiriö, skitsofrenia sekä käytöshäiriöt. Lisäksi kerättiin tutkimusnäyttöä toisen polven antipsykoottien haittavaikutuksista nuorilla. Tämänhetkisen tutkimusnäytön perusteella toisen polven antipsykooteilla vaikuttaa olevan tehoa nuorten psyykkisten oireiden lievittämisessä myös virallisten käyttöaiheiden ulkopuolisessa käytössä. Toisen polven antipsykootteja määrättäessä nuorille potilaille tulee kuitenkin ottaa huomioon nuoruusikäisten erityispiirteet, kuten kehittyvä hermosto. Hyöty-haittasuhteen huolellinen punnitseminen lääkitystä valittaessa on oleellista, ja toisen polven antipsykoottien haittavaikutusprofiilien erot tulee ottaa huomioon. Vaikka toisen polven antipsykoottien käyttö Suomessa myös nuorilla potilailla on kasvanut viime vuosien aikana merkittävästi erityisesti virallisten käyttöaiheiden ulkopuolisen käytön osalta, laadukkaita nuorilla toteutettuja tutkimuksia on vielä rajallisesti.
Keywords: toisen polven antipsykootit; nuoret