Tapaustutkimus monikielisten kirjoittajien kirjoitusprosesseista: Näppäilyntallennus apuna sanastokeskittymien tunnistamisessa - Mutta Maarit; Laine Päivi (Eesti Rakenduslingvistika Ühing, 2022)
Artikkeli käsittelee monikielisten kirjoittajien kirjoittamisprosessien sujuvuutta. Oppijakorpuksen keräämiseen ja analysointiin käytimme graafteoriaan perustuvaa näppäilyntallennusohjelmaa GenoGraphiX-Log (GGXLog), jonka visualisointityökalut tarjoavat uuden lähestymistavan kirjoitusprosessin
sujuvuuden analysointiin. Koko aineisto koostuu 21 yliopistoopiskelijan kirjoittamasta suomenkielisestä (L1) ja ranskankielisestä (L2) mielipidekirjoituksesta. Tässä tapaustutkimuksessa keskitymme kuitenkin vain kolmen opiskelijan kirjoitusprosesseihin ja kirjoittajaprofileihin. Tulokset osoittavat, että kirjoitusprosessien visualisoinnin avulla pystymme tunnistamaan ja havainnollistamaan sujuvaa kirjoittamista edustavia purskeita yksityiskohtaisemmin. Lisäksi kirjoittajan tuottamat purskeet ja sanastokeskittymät voivat paljastaa kirjoittajien yksilöllisiä kirjoittajaprofileja niin L1- kuin L2-kirjoituksessa. Tulokset auttavat parantamaan pedagogisia käytäntöjä eri koulutusympäristöissä. Lisäksi kirjoitusprosessien analyysi antaa oppijoille mahdollisuuden tunnistaa oman kirjoittajaprofilinsa.