Vientivetoisen kasvun hypoteesi Suomessa : empiirinen analyysi - Kraama, Samuli (My University, 2026)
Tutkielmassa tarkastellaan Suomen taloutta ja vientivetoisen kasvun hypoteesin paikkaansa pitävyyttä. Hypoteesin mukaan viennin kasvu toimii talouskasvun keskeisenä ajurina mittakaavaetujen, tuottavuuden paranemisen ja teknologisen kehityksen kautta. Tutkielman tavoitteena on analysoida viennin ja bruttokansantuotteen välistä suhdetta Suomen taloudessa empiirisin menetelmin. Tutkimus perustuu makrotaloudelliseen aikasarja-aineistoon, joka kattaa Suomen viennin ja talouskasvun kehityksen usean vuosikymmenen ajalta. Aineistoa analysoidaan muun muassa Grangerin kausaalisuustestin ja regressioanalyysin avulla. Tulosten perusteella vienti ei näytä Granger-aiheuttavan muutoksia BKT:ssa lyhyellä aikavälillä. VEC-mallin perusteella viennillä ei ole tilastollisesti merkitsevää vaikutusta BKT:hen myöskään pitkällä aikavälillä.
Keywords: ELGH, vientivetoinen kasvu, VECM, Grangerin kausaalisuustesti