Rakennusallianssin laskentatoimi projektisuunnittelun ja päätöksenteon tukena - Tammisto, Lassi (My University, 2021)
Yritysten ja julkisten toimijoiden muodostamista projektialliansseista on lyhyessä ajassa tullut yksi lupaavimmista vaihtoehtoista julkisen rakentamisen tehokkuusongelmien ratkaisemiseksi. Uuteen toteutusmuotoon sisältyy kuitenkin myös riskejä. Toimiessaan allianssissa osapuolten on jaettava toisilleen avoimesti päätöksenteossa tarvittavaa tietoa, mikä samalla altistaa nämä erilaisille allianssin yhteistoimintaan liittyville riskeille. Riskeihin vastaamiseksi hankeosapuolet voivat ottaa käyttöön allianssin hallintorakennetta tu-kevia ja toimintaa ohjaavia johdon laskentatoimen ohjausmuotoja ja käytäntöjä. Allianssille soveltuvien kontrollien ja käytäntöjen avulla voidaan varmistaa, että päätöksenteossa käytetty taloudellinen tieto on luotettavaa, sitä ei käytetä väärin ja se on kaikkien saatavissa ja ymmärrettävissä, mikä puolestaan mahdollistaa yhtäläisten vaikutusmahdollisuuksien toteutumisen allianssin päätöksenteossa. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten allianssiorganisaatio voi hankkeen laskentatoimen avulla parantaa hankkeen päätöksentekijöiden talous- ja kustannustietoutta erilaisissa päätöksenteko- ja suunnittelutilanteissa. Tavoitteen saavuttamiseksi tutkimuksessa selvitetään, miten allianssiorganisaatio voi varmistua siitä, että se saa todenmukaisia taloustietoja etukäteen, pro-jektin aikana ja jälkikäteen sen suunnittelun ja päätöksenteon tueksi sekä millaisen projektijohtamisen ja projektinhallintajärjestelmän organisaatio tähän tarvitsee. Tutkimus toteutetaan tapaus- sekä haastattelututkimuksena. Tutkimuksen kohde on suomalainen julkisen ja yksityisen sektorin muodostama sairaalaallianssihanke ja haastateltavat ovat allianssin projektiryhmän jäseniä. Tutkimuksen johtopäätös on, että projektiallianssin mukainen toteutustapa on lisännyt tiedon oikeellisuutta allianssin suunnitteluratkaisuja koskevassa päätöksenteossa. Toteutusmuodon toimivuutta lisäisi erityisesti tilaajan kustannustietoisuuden parantaminen pidemmälle viedyllä etukäteissuunnittelulla. Suosituksena esitetään, että allianssin projektinjohtamisen ja -hallinnan järjestelmä on tulevaisuudessa rakennettava niin, että hankeraportoinnissa voidaan hyödyntää jo olemassa olevia hankeosapuolten kirjanpidon järjestelmiä ja kirjanpidon lukuja.
Keywords: Projektiallianssit, julkiset allianssit, verkosto-organisaatioiden laskentatoimi