Ohjelmoinnin opettelu pelillistämisen ja Minecraftin kautta - Heinonen, Lauri (My University, 2025)
Pelillistäminen (engl. gamification) on viime vuosina noussut keskeiseksi työkaluksi erityisesti opetuksessa. Työssä tarkastellaan, miten pelillistämisen elementit voivat lisätä oppilaiden motivaatiota ja sitoutumista ohjelmoinnin oppimiseen. Pelillistä- mistä on kuitekin mahdotonta tarkastella ilman viitekehyksiä, joiden avulla ym- märrämme pelillistämistä tarkemmin. MDA-viitekehyksen (engl. mechanics, dyna- mics, aesthetics, MDA) avulla pelillistämistä voidaan analysoida kolmella tasolla: mekaniikka, dynamiikka ja estetiikka. Mekaniikka viittaa pelin sääntöihin ja toi- mintoihin, dynamiikka kuvaa pelaajan ja pelin välistä vuorovaikutusta ja estetiikka käsittelee pelaajan kokemia tuntemuksia ja kokemuksia. Oktalyysi-viitekehys (engl. octalysis) puolestaan keskittyy ihmisen sisäisiin motivaatiotekijöihin ja siihen, miten pelillistämisen elementtejä voidaan hyödyntää motivaation lisäämiseksi. Oktalyysi- viitekehystä kuvataan kahdeksankulmiolla, jonka jokainen sivu edustaa yhtä moti- vaatiotekijää. Tutkielmassa analysoidaan Minecraftin pelillistämistä molempien viitekehysten avul- la. Peliä on käytetty jo vaikkapa matematiikan, ohjelmoinnin ja luonnontieteiden opetuksessa pelillistettynä oppimisympäristönä. Minecraft mahdollistaa esimerkiksi sähköisten piirien sekä logiikkaporttien rakentamisen pelin sisäisen punakiven (engl. redstone) avulla. Tutkielmassa tarkastellaan myös Minecraftin eri versioiden ominai- suuksia ja soveltuvuutta ohjelmoinnin opetukseen. Pelistä on kehitetty opetukseen suunnattu versio Minecraft Education, joka mahdollistaa ohjelmoinnin korkealla ab- straktiotasolla, käyttäen hiirellä liikuteltavia koodipalikoita. Peliin voi myös asen- taa lisäosia (engl. mod ), jotka mahdollista oikeiden ohjelmointikielien kirjoittamisen pelin sisällä. Tutkielma korostaa, että pelillistäminen voi olla tehokas työkalu ohjelmoinnin ope- tuksessa, kunhan se suunnitellaan huolellisesti ja integroituu saumattomasti oppi- missisältöön. Minecraft on monipuolinen peli, joka tarjoaa laajan kirjon mahdol- lisuuksia pelillistämisen hyödyntämiseen. Minecraftin eri versiot ja modit voivat auttaa tekemään ohjelmoinnista helpommin lähestyttävää, mielenkiintoisempaa ja motivoivampaa kaikenikäisille oppijoille.
Keywords: elillistäminen, Minecraft, ohjelmointi, oppiminen, mod