Radioleimatut peptidit syövän kuvantamisessa ja hoidossa - Al-Ani, Hamudi (My University, 2025)
Radioleimatut peptidit ovat uusi ja lupaava menetelmä syövän kuvantamisessa ja hoidossa. Niiden avulla kasvain voidaan tunnistaa ja hoitaa tarkasti, mikä vähentää haittavaikutuksia ja parantaa hoidon tehoa. Peptidi tunnistaa syöpäsolujen pinnalla olevat reseptorit, ja siihen liitetty radioaktiivinen aine mahdollistaa kasvaimen havaitsemisen tai tuhoamisen. Esimerkiksi 68-Ga-PSMA-11 auttaa eturauhassyövän kuvantamisessa ja 177-Lu-DOTATATE neuroendokriinisten kasvainten hoidossa. Radioleimatut peptidit tarjoavat tärkeän askeleen kohti tarkempaa ja yksilöllisempää syöpähoitoa.