Hampaanpoisto : indikaatiot, välineet, tekniikka ja ergonomia - Kero, Kirsi-Maaria; Lähdeaho, Eeva (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Syventävän työmme aiheena on pysyvän hampaan poisto ja siihen liittyvä instrumentointi lukuun ottamatta operatiivista hampaan poistoa. Työmme tavoitteena on selvittää hampaan poistoon liittyviä käytäntöjä, kuvata poistossa käytettäviä työvälineitä ja tekniikoita sekä tehdä materiaalia opetuskäyttöön. Oppimateriaalin tavoitteena on tuottaa hammaslääketieteen opiskelijoiden avuksi tiivis, helposti saatavilla oleva kokonaisuus oikeaoppisen hampaan poiston suorittamiseksi. Syventävä työmme painottuu erityisesti hampaan poistoon liittyvän kuvamateriaalin tuottoon, mitä voi käyttää opetuksessa oppimisen tukena. Kirjallisuuskatsauksessa selvitetään hampaan poiston indikaatioita, esitellään hampaanpoiston työvälineitä sekä selvitetään niiden käyttöä. Lisäksi katsauksessa käydään läpi poistoa varten huomioon otettavia seikkoja. Kirjallisuuskatsauksen painotus on hyvän hampaanpoistotekniikan havainnollistamisessa. Tätä varten tuotettiin kuvamateriaalia hammaslääkärille soveltuvista poistoasennoista huomioiden sekä työskentelyergonomia että hampaan irrottamisen kannalta oleelliset anatomiset ja fysikaaliset seikat. Tavoitteena oli suorittaa hampaan poisto mahdollisimman atraumaattisesti. Katsauksen lopuksi kerrataan tavallisimpia hampaan poiston komplikaatioita ja niihin liittyviä hoitokäytäntöjä. Käytännön osassa otettiin valokuvia hampaiden poistosta osioittain eritellen leukapuoliskot ja hammastyypit (molaarit, premolaarit, kulmahampaat, inkisiivit). Kuvauskohteina olivat myös poistoon käytettävät instrumentit. Valokuvausta varten tehtiin kuvaussuunnitelma, varattiin tarvittavat välineet ja lainattiin kamera. Syventävässä projektissa tuotettiin opetuskäyttöön videokuvamateriaalia molaarihampaan poistosta tavanomaisesti sekä separoimalla. Oppivideon tekemistä varten tehtiin käsikirjoitus, jossa on suunniteltuna kuvauksessa huomioitavat seikat ja kuvausjärjestys. Kuvauksia varten valikoitiin oikeita potilastapauksia ja kysyttiin heidän suostumuksensa kuvaukseen. Valmista tuotosta varten videoidut kuvaukset editoitiin. Kirjallisuuskatsauksen pääasiallinen lähdemateriaali on suu- ja leukakirurgian oppikirja (Hupp ym. 2014: s.65-118,174-187). Lisäksi olemme käyttäneet lähteenä suu- ja leukakirurgian oppiaineen oppimateriaalia (Lääveri ym. 2013-2016). Tieteellisiä artikkeleja haettiin erityisesti hampaan poiston indikaatioihin ja hammaslääkärin ergonomisiin työskentelyasentoihin liittyen.