Sahateollisuuden sivuvirtojen hyödyntämisen kehitys ja haasteet - Kuusisto, Sonja (My University, 2025)
Suomalaisessa sahateollisuudessa syntyy tuotannon sivuvirtoja jopa 13 miljoonaa kuutiometriä vuosittain. Sivuvirtojen määrä on siis merkittävä, mutta nykyisellään niiden jalostusarvo on kuitenkin verrattain matala – metsäteollisuuden puuraaka-aineesta noin viidesosa päätyy lopulta energiantuotannon raaka-aineeksi. Sahateollisuuden sivuvirrat tarjoavat siis runsaan ja edullisen raakaaineen uusille, korkeamman jalostusasteen tuotteille. Tässä tutkielmassa tarkastellaan sahateollisuuden sivuvirtojen hyötykäytön tutkimusta korkeamman jalostusarvon tuotteissa, sekä innovaatioiden kaupallistamisen haasteita. Erityisesti tarkastellaan sahanpurun ja kuoren hyötykäytön tutkimuksen ja kehityksen nykytilaa ja tulevaisuuden näkymiä. Sahanpurun ja kuoren raaka-ainekäytöstä erilaisissa sovelluksissa on paljon tutkimusta, joista tämä tutkielma käsittelee kuutta erilaista tuotetta. Kuoren raaka-ainekäytöstä tarkastellaan mahdollisuuksia tanniinin uuttoon sekä kuoren käyttämistä biomassana biohiilen tai aktiivihiilen tuotannossa. Sahanpurun osalta tarkastellaan mahdollisuuksia furfuraalin ja levuliinihapon tuotantoon sekä sahanpurun hemiselluloosan, tarkemmin galaktoglukomannaanin (kuusikumin), hyötykäyttöön. Tutkielmassa eri sivuvirtojen hyötykäytön merkittävimmiksi haasteiksi tunnistettiin teknologian kypsyys (TRL, technology readyness level) sekä toimintaympäristön vakaus. Korkein teknologinen kypsyys oli biohiilellä ja aktiivihiilellä sekä sahanpurusta saatavalla kuusikumilla (TRL 7–9), kun taas matalin oli sahanpurusta jalostettavalla furfuraalilla (TRL 5–6). Teknologioiden kypsyydestä huolimatta kaikki tässä tutkielmassa käsitellyt teknologiat vaatisivat teollisessa mittakaavassa toteutuakseen jopa kymmenien miljoonien eurojen investoinnit laitosta kohti. Investointien suuruuden takia toimintaympäristön vakaus ja ennustettavuus ovat keskeisiä alan toimijoille. Tulevaisuudessa varsinkin kestävän kehityksen ja vihreän siirtymän nähdään olevan keskeisiä ajureita puupohjaisten tuotteiden kaupallistamiselle.
Keywords: metsäteollisuus, sahateollisuus, sivuvirta, sahanpuru, kuori, kiertotalous, kestävä kehitys, vihreä siirtymä