Tunnetaitointervention käytännön toteutus ja tarpeellisuus 4.-luokalla opettajien, rehtoreiden ja huoltajien näkökulmista - Kanasuo, Meeri; Siirtola, Saara (My University, 2025)
Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää opettajien, rehtoreiden ja huoltajien näkemyksiä Opitaan tunteista -tunnetaito-ohjelmasta. Tunnetaito-ohjelmaa toteuttivat tutkimukseen osallistuneiden Hyvinkään koulujen 4.-luokkalaiset. Tutkimuksessa selvitettiin, miten ohjelman käyttöönotto toteutui haastateltujen ryhmien näkökulmasta, ja mitä näkemyksiä näillä ryhmillä oli tunnetaito-ohjelmien tarpeellisuudesta. Tutkimus toteutettiin laadullisena haastattelututkimuksena. Tutkimusmenetelmänä käytettiin ryhmähaastatteluja, jotka muodostuivat opettajien, rehtoreiden ja huoltajien ryhmistä. Jokaisessa ryhmässä oli 3–4 haastateltavaa. Rehtoreiden näkökulma oli yleinen ja hallinnollinen, huoltajat puolestaan tarkastelivat ohjelmaa oman lapsensa kautta. Opettajat olivat fokusryhmistä ainoita, jotka olivat opettaneet ohjelmaa, ja pystyivät antamaan vastauksia siitä näkökulmasta. Haastatteluvastaukset analysoitiin käyttäen aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Tutkimustulosten mukaan haastateltavat kokivat tunnetaito-opetuksen tarpeelliseksi. He olivat myös sitä mieltä, että tunnetaitojen käsittely on ajankohtaista toteuttaa strukturoituna tunnetaito-ohjelmana 4.-luokkalaisilla. Ohjelman materiaalin soveltuvuus 4.-luokkalaisille kuitenkin jakoi mielipiteitä eri haastatteluryhmien välillä. Haastateltavat pitivät suurimmaksi osin Opitaan tunteista –ohjelmaa hyvänä kokonaisuutena. Viimeistelty tunnetaito-ohjelma ja sen mukana tullut konkreettinen materiaali saivat kiitosta opettajilta. Ohjelma kevensi opettajien työkuormaa ja helpotti tuntien suunnittelua. Haastatteluissa nousi esiin muutamia kehityskohteita. Opettajat olisivat toivoneet materiaaliin enemmän vaihtelua, kuten erilaisia leikkejä ja harjoitteita, joiden avulla tunnetaitoja voisi harjoitella monipuolisemmin. Lisäksi huoltajat olisivat kaivanneet kouluilta tarkempaa tietoa ohjelman sisällöstä ja kulusta. Tällä tavoin he olisivat voineet tukea paremmin lastensa tunnetaitojen kehittymistä myös kotona. Tutkimustulokset vahvistavat tunnetaito-opetuksen tarpeellisuutta osana perusopetusta. Pilotoitu Opitaan tunteista -tunnetaito-ohjelma tarjoaa kattavan pohjan tunnetaito-opetukselle kouluissa. Ohjelman vahvuuksiin kuuluu materiaalien laajuus ja konkreettisuus.
Keywords: interventio, käyttöönotto, Opitaan tunteista -tunnetaito-ohjelma, sosiaaliset taidot, tarpeellisuus, tunnetaidot, tunnetaitokasvatus