Mytologia iholla : tatuoijan Ella Nykäsen teosten ja John Bauerin kuvitusten välisistä yhteyksistä - Puukko, Sini (My University, 2025)
Kandidaatin tutkielmassani tarkastelen tatuoijan Ketunleipä eli Ella Nykänen (1997- ), taiteellista ilmaisua taidehistoriallisesta näkökulmasta. Nykäsen tuotanto ammentaa pohjoismaisista mytologioista ja kansantarustoista. Sen visuaalinen tyyli kytkeytyy nähdäkseni John Bauerin (1882–1918) kuvituksiin. Tutkimukseni sijoittuu risteykseen, jossa nykyinen tatuoinnin visuaalinen kulttuuri kohtaa varhaisen 1900-luvun pohjoismaisen kuvitusperinteen. Tutkimuskysymykseni ovat, kuinka Nykäsen visuaalinen tatuointityyli rakentuu pohjoismaisen kansantaruston ja kuvitustradition pohjalta, sekä millä tavoin hänen tatuointikuvastonsa asettuu suhteeseen taidehistorian traditioita. Tutkimukseni käsittelee myös identiteetin ja tatuoinnin merkitystä kansanperinne taruston pohjalta. Aineistona käytän Nykäsen teoksia (dokumentoitu kuvina) ja haastattelua sekä John Bauerin kuvituksia vertailukohtina. Menetelminä sovellan pääasiassa ikonografista ja tyylianalyyttista lähestymistapaa. Tutkimukseni osoittaa, että tatuoijan kuvamaailma yhdistää perinteisen myyttisen kuvaston ja modernin tatuointikulttuurin esteettiset käytännöt. Tyylissä korostuu erityisesti Bauerin perinnön vaikutus, mutta se muuntuu uudenlaiseksi visuaaliseksi ilmaisuksi kehonkuvan kontekstissa. Tämä tutkimus tuo esiin, kuinka tatuointitaidetta voi tarkastella osana taidehistoriallista jatkumoa, sekä kuinka identiteetti voi vaikuttaa taiteellisen tyylin rakentumiseen.
Keywords: Ella Nykänen, tatuointi, John Bauer, ikonografia, kuvitus, tatuointitaide