”Kuoliaaksi vaiettu” : Kuinka queer-naiset hahmottavat queer-naissuhteissa tapahtuvaa parisuhdeväkivaltaa - Lahtinen, Viena (My University, 2023)
Queer-naisten parisuhdeväkivalta on vähän käsitelty aihe niin yhteisön ulko- kuin sisäpuolellakin. Yllättävän vähän on tutkimuksessa käsitelty myös parisuhdeväkivallan ymmärrystä ja siihen liittyviä asenteita, jotka ovat tässä tutkielmassa keskiössä, tarkempana linssinään nimenomaan queer-naisten näkemykset. Ilmiötä on tarpeen tutkia myös suomeksi ja suomalaisessa kontekstissa. Tutkielma tuo arvokasta tietoa parisuhdeväkivallan ympärillä vellovasta kulttuurisesta ja yhteiskunnallisesta tilasta, mikä voi auttaa tuomaan viheliäiseen ongelmaan ratkaisuja. Tutkielman aineisto koostuu yhdestätoista queer-naisille kohdistetusta teemahaastattelusta, joissa kysymykset koskevat olennaisten termien määrittelyä, queer-naisten parisuhdeväkivaltaan liittyviä mielikuvia sekä virikeväittämiä. Analyysimenetelmänä on käytetty teoriaohjaavaa sisällönanalyysia. Queer-naisten parisuhdeväkivalta nähdään moninaisena ja vaikeasti tunnistettavana. Parisuhdeväkivaltaan nähdään aina liitettävän vinoutunut tasapaino ja kontrolli, mutta se ei väistämättä liity ainoastaan sukupuoleen vaan myös esimerkiksi seksuaali-identiteettiin. Haastateltavat näkevät sukupuolen sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä. Naisiin liitettävät odotukset, roolit ja piirteet vaikuttavat näkemykseen queer-naisten parisuhdeväkivallasta, sen laadusta ja yleisyydestä. Butchien osuutta queer-naisten parisuhdeväkivallassa halutaan tietoisesti vastustaa, mutta siihen liitetään jäykät sukupuoliroolit ja toksinen maskuliinisuus. Niin queer-yhteisön sisä- kuin ulkopuolella queer-naissuhteisiin liitetään erityisiä odotuksia laajemmasta ymmärryksestä tai laajemmasta tasa-arvosta. Tämän vastapainona aineistosta nousee esiin mielikuva suhteiden myrskyisyydestä, queer-naisten parisuhdeväkivallan yleisyydestä sekä deittailumaailman arvaamattomuudesta. Queer-yhteisön ei koeta kylliksi ottavan aiheeseen kantaa tai tarjoavan jäsenilleen apua. Ilmiö nähdään kokonaisuudessaan näkymättömänä ja vaiettuna. Vaikka yhteisö ei suoraan estäisi aiheesta puhumista, kokemuksista kertominen on vaikeaa, kun pelkää leimaavansa oman identiteettinsä tai koko yhteisön. Queer-naisten parisuhdeväkivalta pitää sisällään lukuisia erilaisia kategorioita, käsityksiä ja vastakkainasetteluja. Analyysissa keskeistä on vastakkainasettelu queer-naissuhteiden samanlaisuudessa/erilaisuudessa muihin suhteisiin nähden. Queer-naissuhteissa tapahtuvaa parisuhdeväkivalta hyötyy erilaisten puhetapojen, tilanteiden ja valtasuhteiden näkemisen sukupuolen ulkopuolellakin. Jatkossa tutkimusta aiheesta voisi tehdä yhteisön pienempiin osiin keskittyen ja intersektionaalisella otteella.
Keywords: queer, queer-naiset, parisuhdeväkivalta, queer-yhteisö, sukupuoliroolit