"Kirottu hetki elämässäni" : Nuutti Niemelän päiväkirjamerkintöjä Riihimäen punavankileiriltä 1919-1920 - Lindgren, Ilona (My University, 2026)
Tutkielmani aiheena on tutkia Riihimäen vankileiriä kokemushistoriallisesta näkökulmasta. Tutkimusaineistonani toimii Nuutti Niemelän 70 sivuinen muistelmavihkonen, johon kirjoitettiin päiväkirjamerkintöjä vuosien 1919 ja 1920 aikana. Niemelä vangittiin Kotkassa ja kuljetettiin toukokuussa 1918 Riihimäen vankileirille. Sieltä hän sai lopulta työpaikan kirjastosta. Tavoitteenani on tutkia, miten yksittäisten vankien muistelmien avulla voidaan tutkia vankileiriä suurempana kokonaisuutena. Tutkimus on käyttää apunaan mikrohistoriallista lähestymistapaa, kokemushistoriallisesta näkökulmasta. Lisäksi tutkin muistelmissa esiintyviä selviytymisstrategioita. Riihimäen vankileiri oli toiminnassa toukokuusta 1918 vuoden 1920 loppuun. Sen suurin vankimäärä oli 8495, tehden leiristä Suomen kuudenneksi suurimman.
Keywords: vankileiri, punavanki, sisällissota, muistitietotutkimus, muistelmat, mikrohistoria, toinen tieto