”Pyy pivossa ja kymmenen kiikarissa” : Ennakoinnista eväitä Varsinais-Suomen ruokaketjun kehittämiseen - Hietanen, Olli; Jokinen, Leena; Kirveennummi, Anna; Nurmi, Timo; Saarimaa, Riikka (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku, Turku School of Economics|, 2019)
Varsinais-Suomen ruokaketjun kehittämishankkeessa (VARRU) toteutettiin monipolvinen ennakointiprosessi, joka rakentui teemakohtaisista työpajoista, ruokaketjun uudelleenmäärittelyä käsittelevistä radikaaleista työpajoista ja lopuksi yrityksille suunnatuista ennakointityöpajoista. Kussakin tulevaisuusosiossa käytettiin erilaisia ennakointimenetelmiä ja toimintatapoja Varsinais-Suomen ruokaketjun tulevaisuuden hahmottamiseksi. Työpajoissa käydyissä keskusteluissa ruokaketjun toimijat ottivat kantaa mahdollisina ja todennäköisinä pidettyihin muutoksiin ja haasteisiin, ja ideoivat niiden pohjalta uusia avauksia. Tässä raportissa esitellään keskusteluissa nousseita ajatuksia ideoineen sekä niiden pohjalta hahmoteltavia uusia suuntia tulevien keskusteluiden eväiksi. Keskusteluista tiivistetyt tulevaisuuskuvat liittyvät alueen toimintaympäristön laatuun ja kestävyyteen eri tavoin muuttuvissa olosuhteissa. Tulevaisuustyötä tehdään aina laajoja globaaleja toimintaympäristöjen muutoksia ja niiden paikallisia vaikutuksia huomioiden. Mikä on ruoan kuluttamisen ja tuottamisen suhde muihin tulevaisuuden elinkeinoihin ja ympäristöön, alueen infrastruktuuriin ja väestöön, teknologiaan sekä muihin keskeisiin muuttujiin?