Omaishoitajien tuen tarpeet ja niihin vastaamista edistävät tekijät syöpäpotilaiden fyysisessä kotisaattohoidossa - Leppäaho, Tia (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Vuosittain noin 15000 ihmistä Suomessa tarvitsee saattohoitoa. Joka viides kuolemista johtuu syövästä. Suurin osa kuolevista potilaista haluaa kuolla kotona riittävän avun turvin. Kuolevan potilaan saattohoito kotona on kasvava suuntaus kaikkialla maailmassa. Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata kotona saattohoidossa olevien aikuisten syöpäpotilaiden omaishoitajien tuen tarpeita koskien fyysistä hoitoa sekä tekijöitä, jotka edistivät näihin tarpeisiin vastaamista. Tutkimus tuotti taustatietoa dosentti Sankelon tutkimushankkeeseen ja oli ensimmäinen osa sitä. Aineisto kerättiin teemahaastattelujen avulla, joita oli yksi ryhmä- ja kolmetoista yksilöhaastattelua. Tiedot kerättiin talvella 2015 - kesällä 2015. Aineistossa on viisitoista tiedonantajaa (n=15). Haastateltavat olivat joko omaishoitajia tai vastaavia henkilöitä, jotka hoitivat tai avustivat läheistä saattohoidossa olevaa potilasta kotona. Osallistujakriteereitä olivat, että saattohoitopotilas oli kotikunnan kotihoidon tai kotisairaalan palvelujen piirissä, ikä oli yli 18 vuotta ja että omaishoitaja oli hoitanut läheistä syöpäpotilasta vähintään kaksi viikkoa ennen kuolemaa kotona ja enintään kaksi vuotta sitten. Tutkimusaineisto analysoitiin kvalitatiivisesti käyttäen Colaizzin kehittämää fenomenologista analyysimenetelmää. Tiedonantajien keski-ikä oli 64,7 vuotta (vaihteluväli 36–81 vuotta). Naisia oli yksitoista ja miehiä neljä, joista yksitoista oli puolisonsa omaishoitajia, yksi aikuisen lapsensa ja kolme vanhempansa omaishoitajaa. Keskeistä omaishoitajien tuen tarpeissa oli oppia fyysinen hoito, tiedon hallinta sekä saada aikaan tehokas ja toimiva yhteistyö tukiverkoston kanssa. Tuen tarpeita ilmeni myös toimivan hoitoympäristön toteuttamiseksi sekä riittävien resurssien saamiseksi. Omaishoitajien fyysisen hoidon tuen tarpeisiin vastaamista edistävinä tekijöinä olivat hoitotyön ammattilaisten pätevyys, tiedon antaminen ja jakaminen, yhteistyön lisääminen ja vastuun jakaminen sekä moniammatillinen yhteistyö. Noin puolet omaishoitajista koki tarvitsevansa enemmän määrällisesti tukea fyysisen hoidon toteuttamiseksi. Toisaalta omaishoitajat eivät osanneet aina pyytää lisää tukea saattohoidon nopeasti muuttuvissa tilanteissa. Johtopäätös on, että omaishoitajille tarvitaan enemmän tukea monilla tasoilla. Tärkein tulos on, että omaishoitajat kokevat vaikeuksia hankkia tarvittavat palvelut niiden hajanaisuuden ja vaikean saavutettavuuden vuoksi. Omaishoitajat tarvitsevat yhteyshenkilön koordinoimaan tarpeitaan ja tarjoamaan tietoa sekä palveluja. Omaishoitajat toivoivat vastuun jakoa ja nopeampaa reagointia muuttuviin tuen tarpeisiin saattohoidon aikana. Tulevaisuudessa tarvitaan interventiotutkimuksia omaishoitajien tuen tarpeisiin vaikuttavien interventioiden löytämiseksi.