Tiedediplomatian muuttuva kuva 2009–2025 – kaikkia hyödyttävästä yhteistyöstä geopoliittiseen kilpailuun - Ketola, Johanna (Edistyksellinen tiedeliitto ry, 2026)
Tiedediplomatia on verrattain uusi ja vakiintumaton käsite, jolla viitataan tutkimusta ja ulkopolitiikkaa yhdistelevään toimintaan. Tämä artikkeli kuvaa tiedediplomatian muutosta vuosien 2009 ja 2025 välillä ja tarkastelee muutosta suomalaisessa viitekehyksessä. Päähavaintona on, että tiedediplomatia on geo- ja valtapolitiikan sävyttämässä diskurssissa tavoittelemisen arvoinen ideaali etsittäessä ratkaisuja ihmiskunnan yhteisiin ongelmiin. Tutkimuksessa kuitenkin tarvitaan kriittisyyttä: käsitteenä tiedediplomatialla on heikko analyyttinen selitysvoima. Monitulkintaisuuden vuoksi ei ole selvää, mitä tiedediplomatia lopulta selittää. Onkin pureuduttava politiikkaan käsitteen välineellistämisen takana.