Koneoppimismenetelmien vertailu lainan takaisinmaksun ennakoinnissa: Logistinen regressio, Random Forest ja Extreme Gradient Boosting - Harmanen, Rasmus (My University, 2025)
Tutkielman tavoitteena on vertailla kolmen yleisesti käytetyn koneoppimismallin logistinen regressiomalli, Random Forest -mallin ja Extreme Gradient Boosting (XGBoost) -mallin suorituskykyä ja tarkkuutta lainahakemuksista saatavien muuttujien vaikutukseen maksetaanko laina takaisin ajallaan vai ei. Tutkimuksen pohjautuu Yhdysvaltalaisen LendingClub-pankin vuosina 2007-2018 kerättyyn aineistoon, jossa on yli kaksi miljoonaa havaintoa. Aineisto on epätasapaoinoine, joten tuloksia arvioidaa seuraavilla mittareilla PR-AUC, ROC-AUC, F1 ja Brier Loss. Tulokset osoittavat logistisen regressiomallin olevan paras tulkittavuudeltaan ja nopeudeltaan kouluttaa, mikä mahdollistaa läpinäkyvimmän pohjan lainapäätösten analyysiin. Random Forest pystyy hyvin yleistämään uusiin havaintoihin ja se pystyy oppimaan ei-lineaarisia yhteyksiä, mutta mallin tulkittavuus on heikompi. XGBoost-malli suoriutui PR-AUC ja ROC-AUC-mittareilla parhaiten, mutta mallin kalibrointitarve ja monimutkaisuus tekevät mallista vaativamman käytännön sovelluksissa. Tutkielma vahvistaa käyttötarpeen määrittävän koneoppimismallin valintaa. Logistinen regressiomalli onparhaiten auditoitavissaja XGBoost-malli tarjoaaparhaat tarkkuudet, jos halutaan parhaat ennusteet. Jatkotutkimuksena suositellaan vertailemaan syväoppimismenetelmiä aikasarja-aineistoissa.
Keywords: Koneoppiminen, Logistinen regressio, XGBoost, Random Forest, Luottoriski, LendingClub, Lainahakemus, Ennustemallit