Johdon ohjausjärjestelmät huippu-urheiluorganisaatiossa: Tasapaino urheilullisessa ja taloudellisessa menestyksessä - Jurvainen, Otto-Pekka (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2017)
Jalkapallo on tunnetusti seuratuin ja harrastetuin urheilulaji maailmanlaajuisesti. Jalkapallosta on kehittynyt viimeisten vuosikymmenien aikana myös erittäin merkittävä kaupallinen toimiala. Huolimatta kiinnostuksen, ammattimaisuuden ja kaupallistumisen lisääntymisestä, harva seura tekee kuitenkaan taloudellisesti hyvää tulosta. Nykypäivän huippujoukkueurheiluseurat toimivatkin erittäin kompleksisessa ympäristössä, jossa yhdistyvät rationaalinen liiketaloudellinen logiikka ja tunteisiin pohjautuva irrationaalinen käyttäytyminen. Urheilu ja liiketoiminta toimivat yhdessä perustana modernin ammattijalkapalloseuran toiminnalle. Kuitenkin rationaalisen liiketoimintalähtöisen ajattelutavan ja urheilun synnyttämien emotionaalisten elementtien välillä nähdään olevan keskeinen ristiriita. Urheiluliiketoimintaan liittyy olennaisesti myös toimialalle ominaiset erityispiirteet, jotka vaativat erityisiä johtamiskäytäntöjä. Urheilun erityispiirteet tulisi pystyä huomioimaan, jotta toiminta olisi menestyksekästä urheilullisesta ja taloudellisesta näkökulmasta tarkastellen. Ammattijalkapalloseuroissa on usein panostettu urheilulliseen menestymiseen taloudellisen kannattavuuden kustannuksella, josta johtuen seurojen taloustilanteet ovat olleet monissa eurooppalaisseuroissa hälyttäviä viimeisten vuosikymmenien aikana. Tutkielman tarkoituksena on tutkia, kuvailla ja analysoida huippu-urheiluorganisaation johdon ohjausjärjestelmäkokonaisuutta. Tutkielman suomalaisen case –organisaation avulla on pyritty luomaan syvällinen ymmärrys johdon ohjausjärjestelmien konkreettisesta käyttämisestä huippujoukkueurheiluorganisaatiossa ennen kaikkea urheilullisen ja taloudellisen menestymisen tasapainottelun näkökulmasta. Tutkielma toteutettiin kvalitatiivisesti puolistrukturoituja haastatteluja sekä muita sähköisiä ja kirjallisia aineistoja hyödyntäen, jotta mahdollisimman syvällinen kuva tutkielman aiheesta saatiin luotua. Tutkielman avulla näytettiin, kuinka urheilullisen ja taloudellisen menestymisen tasapaino voidaan saavuttaa, ja miten se näkyy johdon ohjausjärjestelmissä. Ohjausjärjestelmien eri ulottuvuuksista palkkio- ja kompensaatiojärjestelmä nähtiin merkittävimpänä yksittäisenä järjestelmänä, jolla urheilullinen ja taloudellinen menestyminen voitiin saada toimimaan tasapainossa. Lisäksi erilaiset kulttuurisidonnaiset ohjausmenetelmät tulivat vahvasti esille. Myös hyvin suunniteltu toiminta oli perustana urheilullisen ja taloudellisen menestymisen saavuttamiseen. Ylipäätään huippu-urheiluorganisaation johdon ohjausjärjestelmäkokonaisuus ei eroa merkittävästi tavallisissa liiketaloudellisissa organisaatioissa käytetyistä ohjausjärjestelmistä.