Oppimateriaaleja anatomian verkko-opiskeluun – teoriaa ja potilastapauksia - Alikärri, Suvi; Viitala, Eetu (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Syventävien opintojemme projektin tarkoituksena oli kehittää verkkomateriaaleja anatomian opiskeluun lääketieteen ja hammaslääketieteen ensimmäisen vuoden opiskelijoille. Materiaalit on suunniteltu tuki- ja liikuntaelimistön rakenne ja toiminta (TLRT) -kurssin seminaarityöskentelyyn. Projektin tavoitteena oli tehdä seminaaritehtävistä käytännönläheisempiä potilastapausten avulla. Potilastapausten lisäksi teimme teoriatiivistelmiä seminaariesitysten laatimisen tueksi. Laadimme yhteensä 12 aihekokonaisuudesta potilastapaukset ja teoriatiivistelmät. Aiemmin TLRT-kurssin seminaareissa on käytetty otsikkotyyppisiä tehtävänantoja. Uudet potilastapauksiin pohjautuvat tehtävät ovat moniosaisia ja niissä on mukana YouTube-videoita, röntgenkuvia tai potilastekstejä. Seminaariesitysten suunnittelu tapahtuu kaikkien ryhmien osalta Moodle-verkkoympäristössä, jolloin ohjaajat pystyvät valvomaan keskustelun etenemistä ja antamaan lisätietoja tehtävän edetessä. Näin tapauksista pyritään saamaan mieleenpainuvampia ja soveltavampia. Teoriatiivistelmissä käydään läpi kunkin alueen anatomia ja yleisimmät vammat. Anatomian kertaus on toteutettu luettelomaisesti sisältäen kunkin alueen luut, ligamentit ja lihakset sekä näiden tarkat kiinnityskohdat ja lihasten osalta myös hermotuksen. Yleisimpien vammojen kertaus auttaa opiskelijoita soveltamaan oppimiaan anatomian tietoja. Teoriatiivistelmissä on käytetty apuna kuvia varsinkin soveltavampia asioita käsiteltäessä. Teoriatiivistelmät on tarkoitettu koko kurssin käyttöön eikä vain tapausta käsittelevälle ryhmälle. Syksyllä 2014 materiaalejamme pilotoitiin kahden aihekokonaisuuden osalta. Seuraavana vuonna materiaalit olivat valmiita ja käytössä koko kurssilla. Projektista keräämämme palautteen perusteella potilastapauksiin perustuvat seminaariesitykset koettiin mielekkäämpinä sekä esitysten tekijöiden että yleisön mielestä. Moni hyödynsi teoriatiivistelmiämme myös tenttiin lukiessaan. Näin ollen koemme, että projektimme oli hyödyllinen ja laatimiamme materiaaleja kannattaa hyödyntää myös jatkossa.