Business intelligence ja big data strategisten investointien riskienhallinnassa - Kyröjoki, Niklas (My University, 2024)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan business intelligencen (BI) ja big datan käyttömahdollisuuksia strategisessa päätöksenteossa ja strategisten investointien riskienhallinnassa. Liiketoimintaympäristöjen epävarmuus on lisääntynyt globalisaation, viestinnän nopeutumisen, markkinoiden kiihtyvän muutosvauhdin ja nopean teknologisen kehityksen myötä. Epävarmuudesta aiheutuva riskisyys on kasvattanut organisaatioiden informaatiotarpeita, minkä vuoksi tiedon käsittelyssä on siirrytty käyttämään business intelligence ja big data -ratkaisuja päätöksenteossa ja riskienhallinnassa. BI ja big data jalostavat kerätystä tiedosta päätöksentekoa tukevaa informaatiota sekä auttavat ennustamaan tulevaisuuden kehitystä. Riskienhallinnassa BI ja big data tehostavat riskien tunnistamista, analysointia ja reagointia, mikä auttaa turvaamaan organisaation strategisten tavoitteiden saavuttamisen. Strategian toteuttamisen kannalta merkittäviä ovat strategiset investoinnit, joilla tavoitellaan kilpailuetua sekä taataan liiketoiminnan jatkuvuus myös tulevaisuudessa. Strategisia investointeja ovat kaikki merkittävät investoinnit, mutta tässä tutkielmassa tarkastellaan merkittäviä tuote- ja kehitysinvestointeja, ulkomaaninvestointeja sekä yritysostoja ja -fuusioita. Strategisilla investoinneilla on laaja-alaisia vaikutuksia organisaation toimintaan, minkä vuoksi niihin liittyy runsaasti riskejä, joiden vaikutuksia minimoidaan riskienhallintamenetelmillä. Näihin menetelmiin kuuluvat suojautumisstrategiat, riskien tunnistaminen ja merkityksellisyyden arviointi, tavoitteellistaminen sekä liiketoimintaprosessien jatkuva seuranta suoritusmittareilla, joiden tuloksia tarkkaillaan kojelautojen välityksellä. Tutkielmassa on käytetty käsiteanalyyttistä tutkimusotetta, joten kyseessä on aikaisempiin tutkimustuloksiin perustuva ei empiirinen kirjoituspöytätutkimus. Tutkielman tutkimusmenetelmä on kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus ja tehty kirjallisuuskatsaus on tutkiva, missä aineistona on käytetty pääosin kansainvälisiä tieteellisiä julkaisuja ja kansainvälistä kirjallisuutta. Tutkielma antaa lukijalle käsityksen business intelligencesta, big datasta, riskeistä, riskienhallinnasta ja strategisista investoinneista sekä näiden välisistä yhteyksistä. Tutkielman perusteella voidaan todeta, että business intelligence ja big data auttavat tunnistamaan strategisiin investointeihin liittyviä riskejä suoritusmittareilla sekä laatimaan riskien ehkäisemiseksi soveltuvia riskienhallintatoimenpiteitä. Riskien varhainen tunnistaminen ja ennaltaehkäisy parantavat strategisten investointien kannattavuutta.
Keywords: Business intelligence, big data, riski, riskienhallinta, strategiset investoinnit