Selvitys Majakkasairaalan MET-toiminnan alkuvaiheista - Eskelinen, Anna (My University, 2025)
Vuoden alusta 2022 Turun yliopistollisen keskussairaalan uusi Majakkasairaala aloitti toimintansa, ja samalla käyttöön otettiin jo aiemmin muualla Tyksissä käytössä ollut MET-toiminta (Medical Emergency Team). Toiminnan tarkoituksena on tunnistaa kriittisesti sairaat potilaat ja potilaiden voinnin heikkeneminen, jotta haittatapahtumia, kuten kuolemia ja sydänpysähdyksiä voitaisiin ennaltaehkäistä.Tässä työssä on tarkasteltu Majakkasairaalassa tehtyjä MET-hälytyksiä aikavälillä 1.1.2022 –31.12.2023. Hälytyksiä oli tehty potilaista 43, ja 4 hälytystä oli tehty potilaiden omaisista tai sairaalan henkilökunnasta. Hälytyksistä on kerätty seuraavat tiedot: potilaan ikä, hoitovastuussa oleva erikoisala, sairaalaantulodiagnoosi, onko potilas ollut avohoidossa vai osastohoidossa, onko saanut tehohoitoa ennen hälytystä, onko hoidettu operatiivisesti ennen hälytystä, hälytyksen aikaiset NEWSpisteet, 6:n tunnin kuluttua hälytyksestä mitatut vitaaliarvot, hälytyksen syy, millaisiin toimenpiteisiin hälytys johti. Tiedot on kerätty MET-hoitajien täyttämistä paperisista hälytyskaavakkeista ja potilastietojärjestelmästä.Vuonna 2022 tehtiin 21 hälytystä ja vuonna 2023 tehtiin 22 hälytystä. Suurin osa hälytyksistä tehtiin naistentaudeilla hoidetuista potilaista (40 %). Hälytyksien yleisin kriteeri oli äkillinen tajunnantason lasku (44 %). Yhteensä kaikilla aloilla hoidetuista potilaista kuoli 7 sairaalahoitojakson aikana. Korkean riskin potilaita oli eniten naistentaudeilla (47 %). Kaikista hälytyksistä lapsia koski 5. Yksi lapsi menehtyi hoitojaksolla.
Keywords: MET-toiminta, Medical Emergency Team, Majakkasairaala