Lääkeparkinsonismi - Jaakkola Elina; Hietala Jarmo; Kaasinen Valtteri (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2022)
Lääkeparkinsonismi on Parkinsonin taudin jälkeen parkinsonismin yleisin syy. Se aiheutuu tyypillisesti psykoosilääkkeistä, ja vaikka ensimmäisen polven psykoosilääkkeitä käytettäessä riski on suurin, myös uudemmat psykoosilääkkeet voivat aiheuttaa lääkeparkinsonismia. Lääkeparkinsonismi voi liittyä myös muiden lääkkeiden käyttöön, esimerkiksi yleisesti käytettyyn pahoinvointilääkkeeseen metoklopramidiin. Kyseessä on alitunnistettu ja -diagnosoitu ilmiö, ja sen kliininen erottaminen parkinsonismin muista syistä on vaikeaa. Keskeisin hoitomuoto on parkinsonismia aiheuttavan lääkkeen annoksen vähentäminen tai lääkkeen lopettaminen.