PERKUTAANINEN ENDOSKOOPPINEN GASTROSTOOMA (PEG) RAVITSEMUSHÄIRIÖIDEN HOIDOSSA - Kuosmanen, Kimmo (My University, 2020)
Perkutaaninen endoskooppinen gastrostomia (PEG) on suositeltu ravinnon antomuoto potilailla, joilla on toimiva mahasuolikanava, mutta jotka tarvitsevat pitkäaikaista enteraalista eli suolensisäistä ruokintaa. Enteraalinen ravitsemus on potilaalle edullisempaa, se ylläpitää suolikanavan immunologista toimintaa ja on turvallisempaa. PEG-letkun asennus on yksi yleisimmistä endoskooppisista toimenpiteistä maailmalla, minkä takia on tärkeä tuntea siitä aiheutuvat komplikaatiot ja tekijät, jotka vaikuttavat näihin komplikaatioihin. Tämän työn tarkoituksena on tutkia PEG:in aiheuttamia komplikaatioita ja kuolleisuutta 30 päivän ajalta. Myös tiettyjä veriarvoja ja toimenpiteeseen liittyviä tekijöitä tutkittiin ja analysoitiin näiden vaikutusta komplikaatioihin tai kuolleisuuteen. Aineistona toimi 118 Turun yliopistollisen keskussairaalan potilasta gastroenterologian poliklinikalta, joista lopulliseen aineistoon soveltui 103 potilasta. Potilaille oli suoritettu PEG-asennus tai -vaihto aikavälillä 2012 – 2018. Tutkimus on retrospektiivinen. Potilastiedoista kirjattiin ylös toimenpidepäivä, ikä, nielemisvaikeus, mahdolliset komplikaatiot ja kuolleisuus 30 päivän ajalta asennuksesta, käytetty asennustekniikka, oliko mukana anestesiologi, laitettiinko esiasennusletku vai oliko kyseessä letkun vaihto, sekä veriarvoista hemoglobiini, kreatiniini, albumiini, CRP ja INR. Komplikaatioita esiintyi 30 vuorokauden aikana 36,9% potilaista. Yleisimmät komplikaatiot olivat paikallinen tulehdusreaktio/kuume (14,6%), kuolema (7,8%) ja letkuongelmat (6,8%). Kuolleisuus 30 vuorokauden ajalta oli 7,8%, yksi (0,97%) potilas menehtyi toimenpiteestä aiheutuneeseen komplikaatioon. Ennen toimenpidettä koholla olevan (>10 mg/l) CRP:n osoitettiin tässä tutkimuksessa nostavan selvästi riskiä komplikaatioihin ja kuolleisuuteen. Vaikka PEG-letkun asennustoimenpiteeseen liittyvä kuolleisuus on matala, ovat komplikaatiot tavallisia ja toimenpiteen jälkeinen kuolleisuus merkittävä. PEG on ensisijainen ravitsemuskeino, kun nielemisongelma estää riittävän ravinnon ja energian saannin. Oikea potilasvalinta ja toimenpiteen ajoitus ovat tärkeitä optimaalisen lopputuloksen kannalta. Avainsanat: PEG-letku, komplikaatiot, kuolleisuus, ravitsemushäiriö