Fosfataasien avulla syövän kimppuun - Kauko Otto; Westermarck Jukka (Finland, 2025)
Syöpäsolujen sisäisten viestiverkostojen toiminnan muuttuminen on tärkeä syövän syntymekanismi ja vaikuttaa monien syöpälääkkeiden vasteisiin. Tärkein viestiverkostojen toimintaa säätelevä biokemiallinen mekanismi on viestintään osallistuvien proteiinien fosforylaatio, joka muuttaa kohdeproteiinin aktiivisuutta. Proteiinien fosforylaatiota säätelee kinaasiproteiinien ja fosforylaatiota poistavien fosfataasien välinen tasapaino. Useita onkogeenisia kinaaseja vastaan on kehitetty lääkkeitä, mutta valitettavasti niiden kliininen teho jää useimmiten hyvinkin lyhytaikaiseksi. Sen sijaan useiden fosfataasien merkitys syövässä on toistaiseksi ollut huonosti tunnettu. Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että fosfataaseilla on tärkeä merkitys syövässä ja että niiden aktiivisuuden lääkkeellinen muokkaaminen voisi tarjota täysin uusia mahdollisuuksia syövän hoitoon.