Tietokoneohjelmiston tekijänoikeusluovutuksen peräyttäminen takaisinsaantilain nojalla : Yleinen takaisinsaantiperuste sekä lahjan tai lahjanluontoisen oikeustoimen peräyttäminen - Aho, Katriina (My University, 2023)
Tutkielma tarkastelee tietokoneohjelmien tekijänoikeussääntelyä, tekijänoikeusluovutuksen peräyttämistä takaisinsaantilaissa säädetyin edellytyksin sekä takaisinsaantilain läheissääntelyä. Tutkimuksen tavoitteena on vastauksen antaminen kysymykseen, voidaanko samaan konserniin kuuluvien yhtiöiden välinen tietokoneohjelman tekijänoikeusluovutus peräyttää takaisinsaantilain nojalla. Sanottuun kysymykseen vastataan ensisijaisesti oikeusdogmaattisella metodilla eli selvittämällä mitä ehtoja voimassa oleva kotimainen lainsäädäntö ja sen taustalla vaikuttava EU-sääntely tietokoneohjelman tekijänoikeusluovutuksen peräyttämiselle asettavat. Tietokoneohjelmiston tekijänoikeuden luovutus voidaan peräyttää takaisinsaantilain nojalla. Takaisinsaantilaissa ei ole kuitenkaan aineettomia oikeuksia kuten tietokoneohjelmia koskevia erityisiä säädöksiä. Tutkielman tavoitteena on selvittää, miten takaisinsaantia koskeva sääntely soveltuu tietokoneohjelmiston tekijänoikeusluovutukseen ja näin selventää voimassa olevaa oikeustilaa sekä tutkia lainsäädännön kehityskohteita. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan takaisinsaantilain läheissääntelyä. Tarkoituksena on selvittää, miten takaisinsaantilaki suhtautuu konserniyhtiöiden välisiin luovutustoimiin. Tutkielmassa todetaan, että konserniyhtiöiden välinen tietokoneohjelmiston tekijänoikeusluovutus voidaan peräyttää takaisinsaantilain nojalla. Lisäksi myös muiden kuin konserniyhtiöiden välinen tekijänoikeusluovutus voidaan peräyttää takaisinsaannilla. Tutkielman perusteella konserniyhtiöiden on suositeltavaa ottaa läheisiä koskevat näyttö- ja todistelusäännöt huomioon jo ennen oikeustoimeen ryhtymistä. Lisäksi tutkielmassa todetaan, että velkojia vahingoittavaan oikeustoimeen tulee voida puuttua, vaikka oikeustoimella luovutetun omaisuuden arvonmääritys olisi haastavaa. Tutkielman esittää, että tietokoneohjelmiston tekijänoikeuden arvonmääritykseen tulisi kiinnittää enemmän huomiota sekä oikeuskäytännössä että lainsäätäjän toimesta.
Keywords: immateriaalioikeus, tekijänoikeus, kirjalliset teokset, tietokoneohjelmat, takaisinsaanti, konkurssi, konsernit