Transformatiivinen johtaminen ja yksilön itseohjautuvuus myyntiorganisaatiossa - Leponiemi, Elmeri (My University, 2025)
Tutkielmassa tarkastellaan transformatiivista johtamista ja yksilön itseohjautuvuutta myyntiorganisaatioiden kontekstissa. Nykyajan työelämässä korostuvat itseohjautuvuus ja autonomian tukeminen, erityisesti myyntiorganisaatioissa, joissa tuloskeskeisyys ja jatkuva sopeutuminen ovat keskiössä. Transformatiivinen johtaminen, joka perustuu työntekijöiden inspiroimiseen, valtuuttamiseen ja kehittämiseen, tarjoaa näkökulman, jossa johtajuus yhdistyy työntekijöiden sisäiseen motivaatioon ja itsejohtamiseen. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, hyödyntäen johtajuus- ja itseohjautuvuusteemoihin liittyvää tieteellistä kirjallisuutta. Erityistä huomiota kiinnitettiin itsemääräämisteoriaan (Self-Determination Theory, SDT), joka painottaa psykologisia perustarpeita – autonomiaa, kykenevyyttä ja yhteenkuuluvuutta – yksilön motivaation ja hyvinvoinnin taustalla. Tutkimuksen perusteella transformatiivinen johtaminen tukee näiden perustarpeiden täyttymistä, mikä luo pohjan yksilön itseohjautuvuudelle. Analyysin tulokset osoittavat, että transformatiivisen johtamisen avulla myyntiorganisaatioiden johtajat voivat edistää työntekijöidensä motivaatiota, sitoutumista ja suoriutumista, erityisesti kehittämällä heidän autonomiaansa ja itsensä johtamisen taitoja. Tämä johtamistyyli auttaa myös kohtaamaan nykyaikaisen työelämän haasteita, kuten jatkuvasti muuttuvia olosuhteita ja kasvavia suoritusodotuksia.

This thesis examines transformational leadership and individual self-determination in the context of sales organizations. In today's work environment, self-management and the support of autonomy are increasingly emphasized, particularly in sales organizations where a results-driven approach and continuous adaptation are central. Transformational leadership, which is based on inspiring, empowering, and developing employees, provides a perspective in which leadership aligns with employees' intrinsic motivation and self-leadership. The study was conducted as a literature review, utilizing scientific literature related to leadership and self-management. Special attention was given to Self-Determination Theory (SDT), which highlights the psychological basic needs of autonomy, competence, and relatedness as key drivers of individual motivation and well-being. The findings suggest that transformational leadership supports the fulfillment of these basic needs, thereby laying the foundation for individual self-management. The analysis results indicate that through transformational leadership, sales organization leaders can enhance their employees' motivation, commitment, and performance, particularly by fostering their autonomy and self-leadership skills. This leadership style also helps address contemporary workplace challenges, such as constantly evolving conditions and increasing performance expectations.
Keywords: transformatiivinen johtaminen, itseohjautuvuus, transformationaalinen johtaminen, SDT-teoria, itsemääräämisteoria, myyntiorganisaatiot