Pitkät ei-koodaavat RNA:t ja niiden rooli syövässä - Hämäläinen, Iida (My University, 2025)
Pitkät ei-koodaavat RNA:t (engl. long non-coding RNA, lncRNA) ovat RNA-molekyylejä, joissa on yli 200 nukleotidiä. Ne eivät koodaa proteiinia, mutta ne osallistuvat geenien säätelyyn transkriptiossa ja translaatiossa monella tapaa, esimerkiksi epigeneettisillä muokkauksilla tai edistämällä geenien ekspressiota. LncRNA:t luokitellaan usein niiden transkription aloituskohdan ja etenemissuunnan mukaan. Ne muistuttavat ominaisuuksiltaan lähetti-RNA:ta, mutta joillakin lncRNA:illa on rakenteessa tai biogeneesissä spesifisiä ominaisuuksia. Syöpä on sairaus, joka syntyy, kun solusykliä säätelevät proteiinit mutatoituvat. Tällöin solusyklin toiminta häiriintyy ja solut pääsevät jakautumaan rajattomasti ja muuttuvat lopulta hallitsemattomiksi syöpäsoluiksi. Syöpäsoluissa lncRNA:n toiminta on muuttunut ja usein niiden ekspressio on lisääntynyt. LncRNA:t vaikuttavat lähes jokaiseen syövälle ominaiseen piirteiseen niiden eri toimintojen kautta. Ne voivat esimerkiksi lisätä solujen jakaantumista ja estää apoptoosia, mikä edistää syövän kehittymistä ja kasvainten muodostumista. Vastaavasti ne voivat myös hidastaa syövän etenemistä hidastamalla solujen jakaantumista ja kasvainten muodostumista sekä leviämistä. Koska lncRNA:illa on monia vaikutusmekanismeja syöpään, niitä pidetään myös potentiaalisena vaihtoehtona syövän diagnosoinnissa ja hoitamisessa.
Keywords: pitkä ei-koodaava RNA, lncRNA, syöpä