Mertensin lause - Haimakainen, Neea (My University, 2026)
Tutkielmassa esitetään Franciszek Mertensin vuonna 1874 todistama analyyttiseen lukuteoriaan liittyvä lause. Mertensin lause osoittaa, että alkulukujen resiprookkisumma on asymptoottisesti tuplalogaritminen. Tutkielmassa käydään ensin läpi analyysin ja lukuteorian peruskäsitteitä sekä esitetään ja todistetaan aputuloksia. Lopuksi todistetaan Mertensin lause.
Keywords: analyyttinen lukuteoria, alkuluvut, resiprookkisumma, sarjat