Erikoisetsintäkoiran käyttömahdollisuudet happamien sulfaattimaiden tunnistamisessa ja paikallistamisessa - Aarrekorpi, Hanna (My University, 2023)
Happamat sulfaattimaat aiheuttavat hapettuessaan merkittävää haittaa ympäristölle. Tästä syystä niiden olemassaolo hankealueilla tulee selvittää ennen kuivatus- ja maankaivuutoimien aloittamista. Selvitystyöt toteutetaan erilaisilla näytteenotoilla ja laboratorioanalyyseillä. Näytteenottopisteiden valitseminen perustuu parhaassakin tapauksessa valistuneeseen arvioon happamien sulfaattimaiden mahdollisesta sijainnista. Saatujen näytteiden analysointi laboratoriossa on verrattain kallista ja aikaa vievää. Kentällä tehtävällä vetyperoksidihapetus-pikatestillä saadaan suuntaa antava tulos jo muutamassa tunnissa, mutta testi ei sovellu runsaasti orgaanista ainesta sisältäville materiaaleille, minkä lisäksi se vaatii erityisen välineistön ja kemikaalien mukana kuljettamista. Koiran hajuaistia on hyödynnetty useissa eri käyttökohteissa. Voisiko sitä hyödyntää myös happamien sulfaattimaiden paikallistamisessa? Tämän työn tarkoituksena on ollut selvittää i) voiko koira oppia erottelemaan happamat sulfaattimaat muista maa-aineksista hajuerotteluradalla, ii) pystyykö koira paikallistamaan happamat sulfaattimaat jo valmiiksi läjitetyistä maamassoista ja iii) pystyykö koira paikallistamaan happamat sulfaattimaat koskemattoman maan pinnalta. Työssä käytettiin Tunnistus-hankkeesta, GTK:lta, ja LUKE:lta saatuja hapan sulfaattimaa-näytteitä, sekä pääasiassa GTK:n Tikkurilan ja Östersundomin pehmeikkötutkimuksista saatuja ei-sulfidipitoisia verrokkinäytteitä. Erilaiset ilmaisuun, etsintätarkkuuteen ja etsintäkuvioon liittyvät tekniikkaharjoitukset toteutettiin pääasiassa harjoitushajua (kong) käyttäen. Varsinaisen kohdehajun (happamat sulfaattimaat) opettaminen toteutettiin hajuerottelurataharjoituksilla. Hajuerottelurataharjoituksista siirryttiin maastoharjoitteluun, jossa harjoiteltiin sekä maanpinnalle kätkettyjen, että maahan kaivettujen kätköjen etsimistä erilaisissa ympäristöissä. Myös autenttisilla happamien sulfaattimaiden yleiskartan mukaisilla kohteilla käytiin kokeilemassa, miten koira alueisiin reagoi. Happamien sulfaattimaiden tunnistamiseen koulutettu erikoisetsintäkoira pystyy tunnistamaan ja erottelemaan happamat sulfaattimaat muista maa-aineksista hajuerotteluradalla yli 90 % todennäköisyydellä. Myös maanpinnalle piilotetut kätköt koira löytää helposti. Näin ollen erikoisetsintäkoiraa voidaan hyödyntää jo kentällä, paikallistamaan happamat sulfaattimaat valmiiksi läjitetyistä maamassoista tai näytteenottoa varten kairatusta materiaalista. Muiden maakerrosten alla sijaitsevien autenttisten happamien sulfaattimaa-esiintymien paikallistamismahdollisuutta ei tämän tutkimuksen puitteissa saatu selvitettyä.
Keywords: happamat sulfaattimaat, koira, erikoisetsintäkoira, hajuerottelu, maastoetsintä