Luottamuksesta hyväksyntään : Kvantitatiivinen tutkimus poliittisen luottamuksen yhteydestä suomalaisten maahanmuuttoasenteisiin - Laine, Juuso (My University, 2025)
Länsimaat kamppailevat merkittävien demografisten haasteiden, kuten alhaisen syntyvyyden ja väestön ikääntymisen, kanssa. Maahanmuuttoa on esitetty ratkaisuksi näihin ongelmiin, mutta tämä kuitenkin herättää kansalaisten keskuudessa voimakkaita tunteita sekä asian puolesta että sitä vastaan. Perinteisesti ihmisten suhtautumista maahanmuuttoon on selitetty ennakkoluuloilla ja maahanmuuttoon liitetyillä yhteiskunnallisilla uhkakuvilla. Tässä tutkimuksessa puolestaan syvennytään siihen, voiko poliittinen luottamus – kansalaisten luottamus poliittisiin toimijoihin ja instituutioihin – olla yhteydessä maahanmuuttoasenteiden muodostumiseen. Tutkimuksen empiirisenä aineistona käytetään European Social Survey -kyselytutkimuksen Suomen aineistoa vuodelta 2018, ja tutkimuskysymyksiin vastataan erilaisten tilastollisten menetelmien, kuten lineaarisen regressioanalyysin, avulla. Analyysi osoittaa, että poliittisella luottamuksella on tilastollisesti merkitsevä positiivinen yhteys suomalaisten maahanmuuttoasenteisiin: poliittisesti luottavaisemmat suhtautuvat keskimäärin myönteisemmin maahanmuuttajiin ja maahanmuuttoon. Lisäksi analyysissa havaittiin, että poliittisen luottamuksen ja maahanmuuttoasenteiden välinen yhteys oli samankaltainen maahanmuuton eri teoreettisissa ulottuvuuksissa. Tutkimuksen tulokset vastaavat aiempia tutkimuksia, joissa on korostettu kansalaisten poliittisen luottamuksen merkitystä heidän maahanmuuttoasenteidensa muodostumisessa. Kuitenkin tutkimus näiden yhteiskunnallisesti merkittävien ilmiöiden välillä on vielä suhteellisen vähäistä. Mikäli länsimaat haluavat ratkaista demografisia ongelmiaan maahanmuuton avulla, täytyy näiden kahden ilmiön väliseen suhteeseen syventyä jatkossa vielä enemmän. Kestävät yhteiskunnalliset ratkaisut edellyttävät poliittisten päättäjien toimien lisäksi myös kansalaisten tuen ja hyväksynnän.
Keywords: maahanmuutto, poliittinen luottamus, poliittiset asenteet, lineaarinen regressioanalyysi