Graduating nursing students’ user experiences of immersive virtual reality simulation in learning - Mäkinen, Henna (My University, 2021)
The use of virtual reality (VR) in healthcare education and practice has been growing, creating new opportunities for learning. Meanwhile, interest in user experience (UX) research has increased, because of its positive effects on learning. Therefore, the purpose of this Master’s Thesis was to describe graduating nursing students’ user experiences of the immersive virtual reality simulation with HMD used for learning. The study consists of an integrative review and an empirical mixed-method study. The results from the integrative review have been reported as a scientific article. The empirical data was collected from one university of applied sciences in Finland, using semi-structured interviews. The usability of the VR simulation was measured using System Usability Scale. Graduating nursing students (n=41) participated in the study. The interview data was analyzed using deductive and inductive content analysis. The data from the SUS instrument was reported using percentage and frequency values. Results revealed that students reported VR simulation as authentic, but the lack of voice reduced the realism. Usability of the VR simulation was rated as good. However, some students had trouble using the VR gear. In addition, most of the students did not experience any physical symptoms during the simulation. Most students reported positive feelings concerning the VR simulation and felt the learning method to be suitable for them. The study findings supported the use of VR simulation in nursing education. Additionally, results highlighted the meaning of technical assistance when adapting new teaching methods for nursing education. In conclusion, the results emphasized the meaning of UXs in an education context. The manuscript of the empirical part of the study has been submitted to international scientific publication for evaluation.

Virtuaalitodellisuuden (VR) käyttö terveysalan koulutuksessa sekä käytännössä on lisääntynyt viime aikoina luoden samalla uusia mahdollisuuksia oppimiseen. Samaan aikaan kiinnostus käyttäjäkokemustutkimusta kohtaan on kasvanut, sillä käyttäjäkokemuksen on todettu vaikuttavan positiivisesti oppimiseen. Tämän pro gradu- tutkimuksen tavoitteena oli kuvailla valmistuvien sairaanhoitajaopiskelijoiden käyttäjäkokemuksia sairaanhoitajakoulutuksessa käytettävästä immersiivisestä VR simulaatiosta, jota pelattiin virtuaalilaseilla. Tämä pro gradu -tutkimus koostuu integratiivisesta kirjallisuuskatsauksesta sekä empiirisestä monimenetelmätutkimuksesta. Kirjallisuuskatsauksen tulokset on raportoitu tieteellisenä artikkelina. Empiirinen aineisto kerättiin puolistrukturoiduilla yksilöhaastatteluilla yhdestä ammattikorkeakoulusta Suomessa. Virtuaalisimulaation käytettävyyttä mitattiin käytettävyysmittarilla (System Usability Scale). Yhteensä 41 valmistuvaa sairaanhoitajaopiskelijaa osallistui tutkimukseen. Haastatteluaineisto analysoitiin deduktiivisella ja induktiivisella sisällönanalyysimenetelmällä. SUS aineisto raportoitiin prosentti- ja frekvenssilukuina. Tuloksista ilmeni, että VR simulaatio koettiin todenmukaisena, mutta äänen puuttuminen vähensi sitä. Käytettävyys raportoitiin pääosin hyväksi, vaikka osa opiskelijoista kertoi ongelmista VR teknologian kanssa. Suurin osa opiskelijoista ei kokenut lainkaan fyysisiä oireita simulaation aikana. Opiskelijat suhtautuivat pääosin positiivisesti VR simulaatioon, ja kokivat sen käytön opetusmenetelmänä heille sopivaksi. Tutkimuksen tulokset tukivat VR simulaation käyttöä hoitotyön koulutuksessa. Lisäksi tulokset korostivat teknisen tuen merkitystä uusien opetusmenetelmien käyttöönotossa. Tulevaisuudessa tarvitaan lisää tutkimusta käyttäjäkokemuksesta hoitotyön koulutuksessa. Pro gradu -tutkimuksen empiirinen osa on lähetetty kansainväliseen tieteelliseen julkaisuun arvioitavaksi.
Keywords: käyttäjäkokemus, virtuaalitodellisuussimulaatio, hoitotyön koulutus, monimenetelmätutkimus